Pięć Smaków w Domu
Pięć Smaków w domu

Chrupiące tapasy - gotuj z Natalią Nguyen

29 listopada 2020

Leniwa niedziela z kinem Azji. Nie macie pomysłu co zjeść? Z pomocą przychodzi Natalia Nguyen, znawczyni wietnamskiej kuchni i autorka warsztatów kulinarnych. Wspólnie polecamy Bánh mì pâté czyli chrupiące tapasy, idealny dodatek do domowych seansów. 

Czego potrzebujecie? pikle z kalarepy i marchewki, bułka czosnkowa, pasztet, surowy ogórek, kolendra, sos Sriracha Hot Chilli lub inny ostry sos. Co należy zrobić? Bułkę czosnkową kroimy w plastry, smarujemy pasztetem i wstawiamy do rozgrzanego na 190 piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut, do momentu, kiedy grzanki zrobią się złote. Kroimy w słupki ogórka oraz przygotowane wcześniej pikle. Po wyjęciu z piekarnika na grzanki nakładamy pokrojone warzywa, kolendrę i polewamy sosem Sriracha. Pikle najlepiej przygotować dzień wcześniej (pokrojoną kalarepę i marchewkę nastawiamy w wodzie z octem w proporcji 1:1 i dodatkiem soli lub sosu rybnego i odrobiną chilli, można dodać zakwas buraczany lub curry dla ciekawszego koloru). Smacznego!

zobacz także

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.