Pięć Smaków w Domu

Happy Together

Chun gwong cha sit
reż. Wong Kar Wai
Hongkong, Japonia, Korea Południowa 1997, 98’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Pokazy w kinie
nd 21 lis, 13:00
Muranów
Muranów
wt 23 lis, 18:15
Kinoteka 1
Kinoteka 1
Dostępność online
17 lis, 10:00 – 29 lis
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Festiwal Filmowy w Cannes Arizona International FF 1998 - Nagroda Publiczności Cannes FF 1997 - najlepsza reżyseria Golden Bauhinia Awards 1998 - najlepszy aktor, najlepsze zdjęcia Golden Horse FF 1997 - najlepsze zdjęcia Hong Kong Film Awards 1998 - najlepszy aktor Hong Kong Film Critics Society Awards 1998 - Specjalne Wyróżnienie
O filmie
Hongkong, Japonia, Korea Południowa 1997
Czas trwania: 98’
reżyseria: Wong Kar Wai
scenariusz: Wong Kar Wai
zdjęcia: Christopher Doyle
montaż: William Chang Suk Ping, Wong Ming Lam
muzyka: Danny Chung
obsada: Leslie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Chang Chen
producent: Wong Kar Wai, Jacky Pang Yee Wah
producent wykonawczy: Chan Ye Cheng
produkcja: Jet Tone Films Ltd
język: mandaryński, kantoński, hiszpański
barwa: kolor
Partner sekcji

Opis filmu

Namiętność i chorobliwa zazdrość, potrzeba ekscytacji i stabilności, rozstania i powroty. Ho Po-wing i Lai Yiu-fai wyjeżdżają do Buenos Aires, by tchnąć nowe życie w swój niespokojny związek. Kochanków łączy więź mocna i destrukcyjna zarazem, emocji nie sposób pozostawić za sobą na drugim kontynencie. Pod deszczowymi chmurami i w palącym słońcu Argentyny, w pełnych napięcia rytmach tanga, mężczyźni odnajdą się i zagubią po raz kolejny. 

Mistrzowski melodramat z największymi gwiazdami hongkońskiego kina - Leslie Cheungiem i Tonym Leungiem. Choć kamera Christophera Doyle’a łapie w obiektyw znacznie więcej przestrzeni niż zwykle, uczuciowa pułapka, w jakiej tkwią bohaterowie, pozostaje źródłem bólu, z którego nie potrafią zrezygnować. Jedna z najbardziej poruszających historii miłosnych w dziejach kina - i jedna z najważniejszych fabuł dla społeczności LGBTIQ w Hongkongu.

Wong Kar Wai

Urodzony w 1956 roku w Szanghaju, skąd jego rodzice wyemigrowali do Hongkongu, kiedy miał pięć lat. Studiował grafikę, przez wiele lat pracował w telewizji, między innymi jako scenarzysta. W 1987 roku stał się współzałożycielem małego studia produkcyjnego i otrzymał możliwość wyreżyserowania debiutanckiego filmu, którym stały się gangsterskie "Kiedy łzy przeminą", którymi podbił serca lokalnej widowni. Na przestrzeni trwającej blisko 25 lat kariery wypracował unikatowy wizualny styl, którego współtwórcą jest operator większości jego filmów – Christopher Doyle oraz scenograf, kostiumograf i montażysta William Chang. Dzięki "Chunking Express" szturmem podbił międzynarodową publiczność i jurorów największych festiwali. Kilka lat później za "Happy Together" otrzymał jako pierwszy hongkoński artysta nagrodę dla najlepszego reżysera na festiwalu filmowym w Cannes. Dziś uważany jest za jednego z najważniejszych i najbardziej wpływowych twórców światowego kina.

Wybrana filmografia:

1988 Kiedy łzy przeminą /  Wong Gok ka moon / As Tears Go By

1990 Dni naszego szaleństwa / Ah Fei jing juen / Days of Being Wild

1994 Chungking Express

1995 Upadłe anioły / Duo luo tian shi / Fallen Angels

1997 Happy Together / Chun gwong cha sit

2000 Spragnieni miłości / Fa yeung nin wa / In the Mood for Love

2004 2046

2013 Wielki mistrz / Yi dai zong shi / The Grandmaster

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.