Pięć Smaków w Domu

Upadłe anioły

Fallen Angels / Do lok tin si
reż. Wong Kar Wai
Hongkong 1995, 99’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Pokazy w kinie
pt 19 lis, 18:15
Kinoteka 1
Kinoteka 1
pn 22 lis, 15:00
Muranów
Muranów
Dostępność online
17 lis, 10:00 – 29 lis
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto Golden Bauhinia Awards 1996 - najlepsza aktorka drugoplanowa, najlepsze zdjęcia Golden Horse FF 1995 - najlepsa scenografia, najlepszy montaż Hong Kong Film Awards 1996 - najlepsza aktorka drugoplanowa, najlepsze zdjęcia, najlepsza muzyka filmowa Hong Kong Film Critics Society Awards 1996 - Specjalne Wyróżnienie
O filmie
Hongkong 1995
Czas trwania: 99’
reżyseria: Wong Kar Wai
scenariusz: Wong Kar Wai
zdjęcia: Christopher Doyle
montaż: William Chang Su Ping, Wong Ming Lam
muzyka: Frankie Chan
obsada: Leon Lai Ming, Michelle Reis, Takeshi Kaneshiro, Charlie Young Choi Nei, Karen Mok Man Wai
producent: Wong Kar Wai, Jacky Pang Yee Wah
producent wykonawczy: Chan Ye Cheng
produkcja: JET TONE PRODUCTIONS LTD.
język: minnan, japoński, angielski, kantoński, mandaryński
barwa: kolor
Partner sekcji

Opis filmu

Płatny zabójca Wong Chi-ming dostaje instrukcje co do miejsca następnej akcji od sprawdzonej partnerki. Choć nigdy się nie spotkali, działają w idealnej synchronii. Dla kobiety bycie cieniem nonszalanckiego gangstera staje się jednak impulsem do coraz dalej posuniętych fantazji. Ich historia przeplata się z poszarpaną trajektorią losów niemego Ho Chi-mo, który włamuje się nocami do małych sklepików, by sprzedawać z nich towar. Mieszkający z ojcem mężczyzna nieustannie wpada na Charlie, opłakującą złamane serce i pomstującą na niewiernego chłopaka.

Fabuła filmu powstała jako jeden z elementów barwnej układanki “Chunking Expressu”, rozrastając się jednak w zupełnie inny, jeszcze bardziej halucynacyjny i ekstrawagancki projekt. Groteska, absurd, brutalność i nieodzowna wongkarwaiowska samotność mają tu bardziej mroczne oblicze, pozostając wciąż imponującym wizualnym spektaklem.

Wong Kar Wai

Urodzony w 1956 roku w Szanghaju, skąd jego rodzice wyemigrowali do Hongkongu, kiedy miał pięć lat. Studiował grafikę, przez wiele lat pracował w telewizji, między innymi jako scenarzysta. W 1987 roku stał się współzałożycielem małego studia produkcyjnego i otrzymał możliwość wyreżyserowania debiutanckiego filmu, którym stały się gangsterskie "Kiedy łzy przeminą", którymi podbił serca lokalnej widowni. Na przestrzeni trwającej blisko 25 lat kariery wypracował unikatowy wizualny styl, którego współtwórcą jest operator większości jego filmów – Christopher Doyle oraz scenograf, kostiumograf i montażysta William Chang. Dzięki "Chunking Express" szturmem podbił międzynarodową publiczność i jurorów największych festiwali. Kilka lat później za "Happy Together" otrzymał jako pierwszy hongkoński artysta nagrodę dla najlepszego reżysera na festiwalu filmowym w Cannes. Dziś uważany jest za jednego z najważniejszych i najbardziej wpływowych twórców światowego kina.

Wybrana filmografia:

1988 Kiedy łzy przeminą /  Wong Gok ka moon / As Tears Go By

1990 Dni naszego szaleństwa / Ah Fei jing juen / Days of Being Wild

1994 Chungking Express

1995 Upadłe anioły / Duo luo tian shi / Fallen Angels

1997 Happy Together / Chun gwong cha sit

2000 Spragnieni miłości / Fa yeung nin wa / In the Mood for Love

2004 2046

2013 Wielki mistrz / Yi dai zong shi / The Grandmaster

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.