Pięć Smaków w Domu

Dni naszego szaleństwa

Days of Being Wild / Ah fei zing zyun
reż. Wong Kar Wai
Hongkong 1990, 94’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Pokazy w kinie
śr 17 lis, 17:30
Muranów
Muranów
sb 20 lis, 17:00
Muranów
Muranów
Dostępność online
17 lis, 10:00 – 29 lis
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: International Critics' Week na Festiwalu Filmowym w Cannes Asia-Pacific FF 1991 - najlepsze zdjęcia, najlepsza reżyseria, najlepsza aktorka drugoplanowa Golden Bauhinia Awards 1997 - Nagroda Specjalna dla Najlepszego Hongkońskiego Filmu Dekady Golden Horse FF 1991 - najlepsza reżyseria, najlepsza aktorka drugoplanowa, najlepsza scenografia, najlepsza charakteryzacja i kostiumy, najlepszy montaż, najlepszy dźwięk Hong Kong Film Awards 1991 - najlepszy film, najlepsza reżyseria, najlepszy aktor, najlepsze zdjęcia, najlepsza scenografia
O filmie
Hongkong 1990
Czas trwania: 94’
reżyseria: Wong Kar Wai
scenariusz: Wong Kar Wai
zdjęcia: Christopher Doyle
montaż: Patrick Tam, Hai Kit Wai
muzyka: Terry Chan
obsada: Leslie Cheung, Maggie Cheung Man-Yuk, Andy Lau, Carina Lau, Tony Leung Chiu-Wai
producent: Rover Tang
producent wykonawczy: Alan Tang
produkcja: IN-GEAR FILM production
język: kantoński, szanghajski, tagalski, angielski, mandaryński
barwa: kolor
Partner sekcji

Opis filmu

Yuddy, nieco zbyt pewny siebie kobieciarz o kpiącym spojrzeniu, zaczyna znajomość z Lai-chun od zagadki. Skąd zna jej imię? I sny? Dlaczego uwodzi dziewczynę, by zaraz zniknąć z jej życia? Pełna pytań jest również relacja mężczyzny z jego ekscentryczną matką, która zabija melancholię towarzystwem podejrzanych utrzymanków. Bohaterowie, dryfujący w szarozielonym świetle, otulającym Hongkong z lat 60., spotykają się w pełnych pasji momentach, by za chwilę odpłynąć w nieuchronną samotność. 

To pierwszy film, jaki Wong Kar Wai zrealizował we współpracy z legendarnym autorem zdjęć, Christopherem Doylem. Artysta eksperymentuje tu z narracją, zwodząc i uwodząc widza z równą gracją jak jego bohater, w którego wcielił się legendarny Leslie Cheung.

Wong Kar Wai

Urodzony w 1956 roku w Szanghaju, skąd jego rodzice wyemigrowali do Hongkongu, kiedy miał pięć lat. Studiował grafikę, przez wiele lat pracował w telewizji, między innymi jako scenarzysta. W 1987 roku stał się współzałożycielem małego studia produkcyjnego i otrzymał możliwość wyreżyserowania debiutanckiego filmu, którym stały się gangsterskie "Kiedy łzy przeminą", którymi podbił serca lokalnej widowni. Na przestrzeni trwającej blisko 25 lat kariery wypracował unikatowy wizualny styl, którego współtwórcą jest operator większości jego filmów – Christopher Doyle oraz scenograf, kostiumograf i montażysta William Chang. Dzięki "Chunking Express" szturmem podbił międzynarodową publiczność i jurorów największych festiwali. Kilka lat później za "Happy Together" otrzymał jako pierwszy hongkoński artysta nagrodę dla najlepszego reżysera na festiwalu filmowym w Cannes. Dziś uważany jest za jednego z najważniejszych i najbardziej wpływowych twórców światowego kina.

Wybrana filmografia:

1988 Kiedy łzy przeminą /  Wong Gok ka moon / As Tears Go By

1990 Dni naszego szaleństwa / Ah Fei jing juen / Days of Being Wild

1994 Chungking Express

1995 Upadłe anioły / Duo luo tian shi / Fallen Angels

1997 Happy Together / Chun gwong cha sit

2000 Spragnieni miłości / Fa yeung nin wa / In the Mood for Love

2004 2046

2013 Wielki mistrz / Yi dai zong shi / The Grandmaster

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.