Pięć Smaków w Domu

Kiedy łzy przeminą

As Tears Go By / Wong gok ka moon
reż. Wong Kar Wai
Hongkong 1988, 99’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Pokazy w kinie
cz 18 lis, 12:30
Muranów
Muranów
nd 21 lis, 15:45
Muranów
Muranów
Dostępność online
17 lis, 10:00 – 29 lis
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: International Critics' Week na Festiwalu Flmowym w Cannes Hong Kong Film Awards 1989 - najlepszy aktor drugoplanowy, najlepsza scenografia
O filmie
Hongkong 1988
Czas trwania: 99’
reżyseria: Wong Kar Wai
scenariusz: Wong Kar Wai
zdjęcia: Andrew Lau
montaż: Cheung Bei Tak, Hai Kit Wai
muzyka: Danny Chung
obsada: Andy Lau, Maggie Cheung, Jacky Cheung
producent: Alan Tang
producent wykonawczy: Rover Tang
produkcja: In-Gear Film Production
język: kantoński
barwa: kolor
Partner sekcji

Opis filmu

Wah zajmuje się ściąganiem długów i mimo młodego wieku cieszy się szacunkiem hongkońskiego półświatka. Niestety jego podopieczny, Fly, ma skłonność do wikłania się w zatargi z bardzo niewłaściwymi osobami. Tymczasem w surowo urządzonym mieszkaniu Wah nieoczekiwanie pojawia się jego daleka krewna, delikatna Ngor, nieświadoma profesji kuzyna. Czy jednak za jej spokojnym, rozumiejącym spojrzeniem nie kryje się również niepokorna dusza?

Debiut Wong Kar Waia to autorskie podejście do filmu gangsterskiego - gatunku, który pod koniec lat osiemdziesiątych przeżywał w Hongkongu złote dni. Stylistyka kina akcji staje się dla twórcy narzędziem do opowiedzenia bardzo osobistej, emocjonalnej historii. Drapieżna, rozedrgana forma doskonale współgra tu z melancholią i melodramatycznym napięciem.

Wong Kar Wai

Urodzony w 1956 roku w Szanghaju, skąd jego rodzice wyemigrowali do Hongkongu, kiedy miał pięć lat. Studiował grafikę, przez wiele lat pracował w telewizji, między innymi jako scenarzysta. W 1987 roku stał się współzałożycielem małego studia produkcyjnego i otrzymał możliwość wyreżyserowania debiutanckiego filmu, którym stały się gangsterskie "Kiedy łzy przeminą", którymi podbił serca lokalnej widowni. Na przestrzeni trwającej blisko 25 lat kariery wypracował unikatowy wizualny styl, którego współtwórcą jest operator większości jego filmów – Christopher Doyle oraz scenograf, kostiumograf i montażysta William Chang. Dzięki "Chunking Express" szturmem podbił międzynarodową publiczność i jurorów największych festiwali. Kilka lat później za "Happy Together" otrzymał jako pierwszy hongkoński artysta nagrodę dla najlepszego reżysera na festiwalu filmowym w Cannes. Dziś uważany jest za jednego z najważniejszych i najbardziej wpływowych twórców światowego kina.

Wybrana filmografia:

1988 Kiedy łzy przeminą /  Wong Gok ka moon / As Tears Go By

1990 Dni naszego szaleństwa / Ah Fei jing juen / Days of Being Wild

1994 Chungking Express

1995 Upadłe anioły / Duo luo tian shi / Fallen Angels

1997 Happy Together / Chun gwong cha sit

2000 Spragnieni miłości / Fa yeung nin wa / In the Mood for Love

2004 2046

2013 Wielki mistrz / Yi dai zong shi / The Grandmaster

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.