Pięć Smaków w Domu
Odeszła Jagoda Murczyńska
Nasza wspaniała koleżanka i przyjaciółka, z którą przez 10 lat mieliśmy przywilej dzielić pasję do kina i wspólnie tworzyć festiwal.

Pieniądze dla was, mi wystarczy zemsta

Vengeance is Mine, All Others Pay Cash / Seperti Dendam Rindu Harus Dibayar Tuntas
reż. Edwin
Indonezja, Singapur, Niemcy 2021, 114’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Pokazy w kinie
cz 18 lis, 18:00
Kinoteka 1
Kinoteka 1
śr 24 lis, 20:30
Muranów
Ceremonia ogłoszenia nagród
Ceremonia ogłoszenia nagród
Muranów
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Festiwal Filmowy w Locarno Locarno IFF 2021 - Złoty Gepard dla najlepszego filmu
O filmie
Indonezja, Singapur, Niemcy 2021
Czas trwania: 114’
reżyseria: Edwin
scenariusz: Edwin, Eka Kurniawan
zdjęcia: Akiko Ashizawa
montaż: Lee Chatametikool
muzyka: Dave Lumenta
obsada: Marthino Lio, Ladya Cheryl
producent: Meiske Taurisia, Muhammad Zaidy
produkcja: Palari Films
język: indonezyjski
barwa: kolor

Opis filmu

Ostatni seans filmu w środę 24 listopada poprzedzi ogłoszenie werdyktu Międzynarodowego People's Jury. Po projekcji zapraszamy na poczęstunek z ChaiKola & ChaiMate oraz lampkę wina Choya.

Opis filmu

Ajo Kawir jest znanym zabijaką, który nikomu nie pozostaje dłużny. Wszyscy jednak wiedzą, że jest jedno pole walki, na którym nie daje sobie rady – sypialnia. Jedno z jego szemranych zleceń prowadzi go jednak do Iteung, dziewczyny, która skopie mu tyłek i na długo zawróci w głowie. Ich wspólna droga będzie jednak mocno wyboista.

Komiksowa, rockandrollowa fabuła zachwyca dynamiką akcji, prowadząc widza prosto w retronostalgię lat 80. i słodko-gorzką historię o miłości, daleko idącym poświęceniu i męskości w kryzysie. Ten ostatni wątek szczególnie wyróżnia film Edwina spośród modnych produkcji powracających do tego okresu. Obok ukłonów w stronę indonezyjskiej, hongkońskiej i amerykańskiego popkultury dekady mamy tu opowieści o mężczyznach zapętlonych we wzorcach, z których nie potrafią się wydobyć, a które nikomu nie służą. Brawurowa ekranizacja jednej z najbardziej popularnych w kraju i na świecie indonezyjskich powieści to także szereg mniej lub bardziej zawoalowanych komentarzy dotyczących zachowania władz i społecznych problemów, toczących kraj i odbijających się cieniem na wychowaniu kolejnych pokoleń.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Edwin

Reżyser, producent, scenarzysta. Urodzony w Surabai w Indonezji w 1978, studiował film w Akademii Sztuki w Dżakarcie. W 2005 jego krótki metraż, "Kara, the Daughter of a Tree" został pokazany w ramach sekcji Director’s Fortnight festiwalu w Cannes. Debiutancki pełen metraż reżysera, "Blind Pig Who Wants to Fly" (2008) otrzymał nagrodę FIPRESCI na MFF w Rotterdamie. Kolejny film "Pocztówki z Zoo", miał swoją premierę na MFF w Berlinie. Zrealizował wiele filmów docenionych przez lokalną publiczność i widownię festiwali filmowych. 2021 otrzymał Złotego Geparda na festiwalu w Locarno za "Pieniądze dla was, mi wystarczy zemsta".

Wybrana filmografia:

2008 Babi Buta yang Ingin Terbang / Blind Pig Who Wants to Fly

2012 Poczówki z zoo / Kebun Binatang / Postcards from the Zoo

2013 Someone's Wife in the Boat of Someone's Husband

2017 Posesif

2018 Aruna & Lidahnya / Aruna & Her Palate

2021 Pieniądze dla was, mi wystarczy zemsta / Seperti Dendam Rindu Harus Dibayar Tuntas / Vengeance Is Mine, All Others Pay Cash

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.