Pięć Smaków w Domu
Odeszła Jagoda Murczyńska
Nasza wspaniała koleżanka i przyjaciółka, z którą przez 10 lat mieliśmy przywilej dzielić pasję do kina i wspólnie tworzyć festiwal.

Rozmowa z Khyentse Norbu, reżyserem filmu "Szukając kobiety z kłami i wąsami"

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

oglądaj

O wydarzeniu

Rozmowa z Khyentse Norbu, reżyserem filmu "Szukając kobiety z kłami i wąsami" - prowadzi Marcin Krasnowolski.

Khyentse Norbu

Urodzony w 1961 roku lama (Dzongsar Jamyang Khyentse Rinpoche), reżyser i pisarz. W wieku siedmiu lat rozpoznany jako trzecia inkarnacja założyciela linii Khyentse tybetańskiego buddyzmu, pobierał nauki w indyjskich klasztorach. Studiował także na SOAS w Londynie oraz nauki polityczne i reżyserię w Stanach Zjednoczonych. W 1993 został konsultatem przy produkcji "Małego Buddy" Bertolucciego; w 1999 zrealizował w Indiach swoją pierwszą własną produkcję, opowiadającą o młodych tybetańskich mnichach zafascynowanych piłką nożną. Jego filmy, realizowane w Indiach i Bhutanie odniosły liczne sukcesy na międzynarodowych festiwalach.

Filmografia:

1999 Puchar Himalajów / Phörpa / The Cup
2003 Podróżnicy i magowie / Chang Hup Thengi Thruel Nang / Travellers and Magicians
2013 Vara: A Blessing
2016 Hema Hema / Hema Hema / Hema Hema: Sing Me a Song While I Wait
2019 Looking for a Lady with Fangs and a Moustache

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.