Pięć Smaków w Domu

Rozmowa z Zero Chou, reżyserką filmu "Pajęcze lilie"

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

oglądaj
Partner wydarzenia

O wydarzeniu

Rozmowa z Zero Chou, reżyserką filmu "Pajęcze lilie" - prowadzi Jagoda Murczyńska.

Zero Chou

Reżyserka i scenarzystka, absolwentka Wydziału Filozofii National Chengchi University. Pracowała jako dziennikarka, na przełomie lat 90. i 2000. zrealizowała wiele filmów dokumentalnych, pokazywanych na światowych festiwalach. Jej fabularny pełnometrażowy debiut, „Splendid Float” (2004) opowiadający o drag queens otrzymał trzy statuetki Golden Horse Awards – w tym za najlepszy film roku. Jej filmy fabularne koncentrują się przede wszystkim na bohaterach LGBTIQ+. Wraz ze swoją partnerką, operatorką Hoho Liu, realizuje projekt "Over the Rainbow", którego celem jest wyprodukowanie serii filmów LGBTIQ+ w sześciu różnych azjatyckich metropoliach. Jest jedyną tajwańską reżyserką, zaproszoną do członkostwa w przyznającej Oskary Akademii Filmowej, obok Tajwańczyków Anga Lee i Hou Hsiao-hsiena.

Wybrana filmografia:

2002 Si jiao luo / Corners (dok.)

2004 Yan guang si she ge wu tuan / Splendid Float

2007 Pajęcze lilie / Ci qing / Spider Lilies

2012 Hua yang / Ripples of Desire

2017 We Are Gamily / Wei Hun Nan Nv

2020 Ai Sha / Wrath of Desire

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.