Pięć Smaków w Domu
15. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

Studio festiwalowe

Na Pięciu Smakach kino to most do innych ludzi. Choć podróże z Azji są wciąż utrudnione, fascynujących rozmów z twórcami nie zabraknie. Zapraszamy na festiwalowe studio online!

Spotykamy się codziennie o 12:00! Studio prowadzą Adriana Prodeus i Katarzyna Borowiecka

Każdego dnia festiwalu w samo południe (w soboty o 9 rano) spotykamy się na żywo w internetowym studio, by rozmawiać o programie, podpowiadać szczególnie warte uwagi tytuły i tropy, o których warto wiedzieć. Codziennie dołączą do nas wyjątkowi goście - reżyserki i reżyserzy, którzy opowiedzą o swoich filmach, inspiracjach, kulisach produkcji i dodatkowych kontekstach. Będzie to wyjątkowa okazja do zadawania im pytań, dzielenia się wrażeniami z seansów - a przede wszystkim poznania artystów, dzięki którym podróżujemy do niezwykłych miejsc i poznajemy intrygujących bohaterów.

Studio prowadzą dziennikarki i znawczynie kina Adriana Prodeus i Katarzyna Borowiecka!

Wśród gości studia znajdzie się m.in. autor zmysłowej animacji "Ulica Wiśniowa nr 7", Yonfan, jeden z najciekawszych twórców autorskiego hongkońskiego kina, który w filmie dzieli się miłością do swojego miasta i sekretnymi historiami jego mieszkańców. O Hongkongu porozmawiamy też z Adamem Wongiem, który we "Wciąż tańczymy" uchwycił hiphopową scenę metropolii. 

Wyjątkowym wydarzeniem będzie również spotkanie z Kiyoshim Kurosawą, legendą japońskiego kina, autorem "Żony szpiega" nagrodzonej za reżyserię w Wenecji i uznanej za najlepszy film roku przez jurorów Azjatyckich Nagród Filmowych. W studio zagości również Shunji Iwai, twórca kultowych "Wszystko o Lily Chou-Chou" i "Żony dla Rip van Winkle", który tym razem opowiada o emocjach lockdownu w "Dwunastodniowej historii o potworze, który umarł w dniu ósmym". 

O powrotach do przeszłości i poszukiwaniu w niej kluczy do rozumienia dnia dzisiejszego porozmawiamy z twórcami dwóch filmów konkursowych: Jakrawalem Nilthamrongiem, reżyserem "Anatomii czasu", który zabierze nas do Tajlandii oraz Adityą Vikramem Senguptą, autorem "Pewnego razu w Kalkucie", hipnotyzującego portretu tego miasta o skomplikowanej historii.

Prowadzące
Katarzyna Borowiecka

Katarzyna Borowiecka

Dziennikarka (głównie) filmowa. Kiedyś: w radiowej Trójce prowadziła m. in. nagrodzoną MediaTORem audycję ABCpopkultury oraz Klub Trójki; w Canal+ była gospodynią magazynu Aktualności Filmowe+. Teraz: w Radiu 357 prezentuje muzykę filmową w Ścieżce Dźwiękowej i rozmawia o kinie w Ekranizacji; prowadzi Netflix Studio na YT i autorski POPcast, czyli podcast o kulturze popularnej.

Adriana Prodeus

Adriana Prodeus, fot. Agata Grzybowska

Krytyczka filmu i sztuki. W miesięczniku "KINO" odpowiada za temat numeru i rozwija cykl reportaży o pracowniach animacji. W Vogue publikuje felieton Demontaż atrakcji. Napisała książkę Themersonowie. Szkice biograficzne (2009). Wykłada w Instytucie Sztuki PAN. Specjalizuje się w awangardzie filmowej i filmie animowanym. Selekcjonerka i jurorka festiwali. Kuratorka przeglądów, m.in. retrospektywy polskiej animacji w Anthology Film Archive w Nowym Jorku. Była wicedyrektorką U-jazdowskiego i konsultantką literacką Studia Filmowego KADR. Prowadziła programy kulturalne w mediach publicznych: WOK. Wszystko o Kulturze w TVP2 (nagroda MediaTory 2013), Weekendowy Magazyn Filmowy w TVP1 i O wszystkim z kulturą w PR2. Publikowała w Filmwebie, Newsweeku, Dwutygodniku, Kulturze Liberalnej, Krytyce Politycznej, Zeszytach Literackich, Twórczości i innych.

Informacje praktyczne

Spotkania będzie można oglądać na piecsmakow.pl, facebook.com/piecsmakow oraz vod.warszawa.pl.

Tegoroczne studio festiwalowe realizowane jest we współpracy z VOD Warszawa i Centrum Kultury Filmowej im. Andrzeja Wajdy.

Platforma VOD Warszawa powstała z inicjatywy i ze środków finansowych m.st. Warszawy i umożliwia działania na rzecz maksymalnej dostępności kultury. Jej operatorem jest Centrum Kultury Filmowej im. Andrzeja Wajdy.

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.