15. Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków
15. Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków odbywa się w tym roku w formule hybrydowej od 17 do 29 listopada. Publiczność z całej Polski zapraszamy na platformę online, a widzów w Warszawie - po rocznej przerwie - do kin! Największą niespodzianką jest retrospektywa filmów Wong Kar Waia z kopii odrestaurowanych pod bacznym okiem mistrza. Co jeszcze znalazło się w programie? Między innymi oblicza współczesnej Birmy, tajwańskie kino queer i emocje sportowej rywalizacji.
Pięć Smaków co roku prezentuje szeroki przegląd nowego kina Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. Odkrywamy nowe talenty, szukamy filmów zachwycających estetycznie i poruszających szczególnie ważkie tematy. Pokazujemy filmy uznanych mistrzów i młodych twórców, odważnie sięgających po niełatwe tematy i dzielących się osobistymi historiami. Obserwujemy współczesną, fascynującą Azję, która rozwija się w niesłychanym tempie, patrząc w przyszłość i zarazem poszukując swoich korzeni i wyjątkowej tożsamości.
Buddyjskie przypowieści z Nepalu, brutalne historie ze świata yakuzy, hongkoński hiphop i ściskające za gardło historie o boksujących się z życiem koreańskich dziewczynach? To wszystko i znacznie, znacznie więcej znajdziecie w tegorocznym programie.
Tegoroczna edycja festiwalu to wydarzenie szczególne: po raz pierwszy odbywa się równocześnie w warszawskich kinach oraz online w całej Polsce. To dla nas ekscytująca możliwość, by skorzystać zarówno z przyjemności, jaką daje niezastąpiona przestrzeń studyjnego kina, jak i mobilności, jaką umożliwiają nowe technologie.
Studio festiwalowe
Jak co roku w programie nie może zabraknąć wydarzeń specjalnych: dyskusji wokół filmów i spotkań z twórcami. Naszym mostem do Azji jest codzienne studio festiwalowe online, w którym w samo południe polecamy filmy oraz łączymy się na żywo z ich twórcami i twórczyniami. Jest to wyjątkowa okazja do zadawania im pytań, dzielenia się wrażeniami z seansów - a przede wszystkim poznania artystów, dzięki którym podróżujemy do niezwykłych miejsc i poznajemy intrygujących bohaterów.
Studio prowadzą dziennikarki Katarzyna Borowiecka i Adriana Prodeus.
Spotkania można oglądać na piecsmakow.pl facebook.com/piecsmakow oraz vod.warszawa.pl.
Tegoroczne studio festiwalowe realizowane jest we współpracy z VOD Warszawa i Centrum Kultury Filmowej im. Andrzeja Wajdy.
Sekcje 15. Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięciu Smaków
- Nowe kino Azji - nowe głosy utalentowanych autorów i palące problemy kontynentu w konkursowej sekcji festiwalu, ocenianej w tym roku przez Międzynarodowe People's Jury
- Retrospektywa: Wong Kar Wai - siedem zmysłowych arcydzieł hongkońskiego reżysera, który zmienił historię kina
- Asian Cinerama - filmy nominowane do Azjatyckich Nagród Filmowych: wybitni autorzy, mocne historie, wspaniałe aktorskie kreacje
- Tajwańskie kino queer - różnorodność i wyjątkowe biografie osób LGBTIQ+ w tajwańskim społeczeństwie, uważanym za jedno z najbardziej progresywnych w Azji
- Sekcja olimpijska - pasjonujące sportowe zmagania niepokornych jednostek i drużyn walczących o wszystko
- Birma dziś - historie wyjątkowych bohaterów i bohaterek z kraju borykającego się z trudną sytuacją polityczną
- Pokazy specjalne - powroty mistrzów i twórców szczególnie lubiani przez pięciosmakową publiczność
- Polskie akcenty - wciąż rzadkie, a niezwykle ciekawe propozycje polskich twórców, realizujących filmy w Azji
Daty i miejsca festiwalu
- 17- 24 listopada - Warszawa: Kino Muranów, Kinoteka
- 17- 29 listopada - internet
Karnety i bilety
Karnety na festiwal można kupić wyłącznie na stronie piecsmakow.pl. W sprzedaży w festiwalowym sklepie są także eleganckie vouchery, które mogą być świetnym pomysłem na prezent.
Pojedyncze dostępy do filmów online oraz bilety do kina można kupić na stronie każdego z filmów. Od 10 listopada bilety są również dostępne w kasach Kina Muranów i Kinoteki.