Pięć Smaków w Domu
Aktualności festiwalowe

Dziękujemy, że byliście z nami na 16. Pięciu Smakach!

06 grudnia 2022

16. edycja festiwalu dobiegła końca. W jej ramach oglądaliście filmy zarówno w kinach, jak i przed domowymi ekranami, angażując się też w inspirujące rozmowy w naszej grupie dyskusyjnej. Bardzo dziękujemy za entuzjazm, liczną obecność i pozytywne emocje! Zachęcamy do wypełnienia ankiety pofestiwalowej.

Festiwal Pięć Smaków po raz drugi odbywał się w formule hybrydowej – pozwoliło mu to zachować kinowy charakter, a jednocześnie dotrzeć do miłośników azjatyckich filmów w całej Polsce. Wydarzenie trwało rekordowe 19 dni, co sprawiło, że widzowie mogli poznawać program w indywidualnym tempie. A ten był bardzo bogaty – w kinach pokazaliśmy 39 filmów, a online – 30.

Statystyki są imponujące. Festiwalowe filmy zostały obejrzane blisko 30 000 razy – kina odwiedziło ponad 9 tysięcy widzów, a na platformie online filmy odtworzono dokładnie 20 685 razy. To surowe dane, pojedyncze wyświetlenia filmów. Nie ma jednak wątpliwości, że podczas wielu domowych seansów przed ekranami zasiadały całe rodziny i grupy znajomych – liczba widzów jest więc znacznie większa.

Prosimy, wypełnij ankietę

Jak zawsze po zakończeniu festiwalu serdecznie prosimy o podzielenie się z nami wrażeniami i ewentualnymi uwagami w ankiecie ewaluacyjnej. Pomoże nam ona podsumować tegoroczną edycję, lepiej zrozumieć potrzeby naszych widzów i przygotować się do kolejnych wydarzeń. Ankietę można wypełnić do 14 grudnia, a wśród osób, które wezmą w niej udział, rozlosujemy vouchery na przegląd filmów Wong Kar Waia online oraz plakaty do nich! 

Wypełnij ankietę
Zwycięzcy festiwalu

Filmy były prezentowane w ramach pięciu sekcji tematycznych. Jedna z nich – Nowe Kino Azji – to sekcja konkursowa. To z jej programu Międzynarodowe People’s Jury wybrało najlepsze tytuły festiwalu. Grand Prix 16. Pięciu Smaków otrzymał Arnold jest wzorowym uczniem Sorayosa Prapapana z Tajlandii, wyróżnienie trafiło do japońskiego Wiosennego pobrzasku Fumito Fujikawy. Gratulujemy nagrodzonym artystom!

 

Materiały dodatkowe

Jak co roku Pięć Smaków to nie tylko seanse, ale także bogate materiały dodatkowe, które przygotowaliśmy z naszymi partnerami i patronami, aby merytorycznie poszerzyć kontekst zaprezentowanych filmów. Na stronie festiwalu znajdują się liczne artykuły i podkasty, a także 11 rozmów wideo z twórcami filmów tegorocznej edycji.

teksty i podkasty

rozmowy z twórcami

 

Dziękujemy partnerom i sponsorom festiwalu

16. Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków nie mógłby powstać bez finansowego wsparcia następujących instytucji: m.st. Warszawy, Hong Kong Economic and Trade Office, Berlin, Ministry of Culture, Taiwan, Taipei Representative Office in the Federal Republic of Germany oraz Taipei Representative Office in Poland.

Serdecznie dziękujemy także partnerom i patronom, którzy wspierali nas przy organizacji wydarzenia oraz dbali, aby było ono widoczne w przestrzeni miejskiej i medialnej.

Nasi partnerzy to: Kinoteka, Kino Muranów, Pracownia Szumu, Asian Movie Pulse.

Nasi patroni medialni to: Przekrój, Pismo, K MAG, Wyborcza.pl, Filmweb, Filmawka, Poptown, Onet.pl.

 

 

Filmy Wong Kar Waia wracają online

To nie koniec atrakcji w tym roku. Od 22 grudnia na platformie Pięć Smaków w Domu będzie dostępnych pięć filmów mistrza wielkomiejskiej melancholii i samotności, Wonga Kar Waia. W programie przeglądu znajdą się największe artystyczne triumfy tego wyjątkowego reżysera: Chungking Express, Upadłe anioły, Happy Together, Spragnieni miłości i 2046.

Już teraz zachęcamy do zakupu vouchera, który umożliwi obejrzenie tych pięknych, ponadczasowych arcydzieł kina hongkońskiego. To doskonały prezent na święta, na urodziny, na każdą okazję!

kup voucher - wersja papierowa

Kup voucher - wersja elektroniczna

 

zobacz także

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.