Pięć Smaków w Domu
Aktualności festiwalowe

Kino ze smakiem: zapraszamy na festiwalową ucztę na ekranach - i przed nimi!

22 października 2020
Słodko-gorzki, reż. Shogo Kusano

Kulinarna sekcja 14. Pięciu Smaków to przegląd pobudzających zmysły filmowych smakołyków z całej Azji. A jeśli parujące na ekranie aromatyczne zupy, dania oprószone kolorowymi przyprawami i połyskujące czekoladową polewą torty pobudzą Wasz apetyt, zapraszamy również na domową ucztę towarzyszącą seansom!

Kino ze smakiem to kulinarne niespodzianki filmowe i tajniki azjatyckich kuchni.

Jedzenie to nie tylko zaspokojenie podstawowych życiowych potrzeb, ale też ważna część życia społecznego: posiłki to okazja do spotkań w gronie osób bliskich i nieznajomych, to możliwość wymiany tradycji, przyzwyczajeń i wspomnień. Potrafią otwierać serca, kusić i prowokować do międzyludzkiego kontaktu.

Przegląd Kino ze smakiem to opowieść o przepisach, które zmieniają życie, o wspólnym gotowaniu wyzwalającym głębokie uczucia i międzykulturowym porozumieniu nad pełnym talerzem. To także wgląd w kulinaria azjatyckiego kontynentu - od sezonowych koreańskich specjałów po rarytasy eklektycznej singapurskiej kuchni; od przygotowywanych przez mamę japońskich pudełek ze szkolnym lanczem po wymyślne kompozycje mistrzów kuchni z wietnamskich restauracji. 

Jeśli kiedykolwiek pociekła wam ślinka przy oglądaniu bohaterów delektujących się wyrafinowanymi frykasami albo prostą domową strawą, internetowa odsłona Pięciu Smaków ma na to odpowiedź. Wraz z najlepszymi warszawskimi restauracjami specjalizującymi się w azjatyckiej kuchni przygotowaliśmy wyjątkowe festiwalowe menu. Unikatowe zestawy, inspirowane poszczególnymi filmami z sekcji, będzie można z wyprzedzeniem zamówić na naszej stronie. Każdego dnia festiwalu będą rozwożone na terenie Warszawy, pozwalając Wam połączyć domowe seanse z niezwykłymi smakami filmowych dań. Dla widzów spoza stolicy przygotujemy specjalny pakiet przekąsek, których oryginalne smaki wzbogacą festiwalowe wrażenia. Szczegóły akcji i listę partnerów ujawnimy już 6 listopada! 

To jeszcze nie wszystko - dla tych, którzy mają ochotę na samodzielne kuchenne wyzwania magazyn KUKBUK.pl przygotował wyjątkowe przepisy, pozwalające we własnym domu odtworzyć dania pojawiające się na ekranie. Znajdziecie je w czasie festiwalu na instagramowym koncie KUKBUK oraz w naszej gazecie, która przed festiwalem pojawi się na stronie Pięciu Smaków.

Bento udręka

Kyō mo iyagarase bentō / Bento Harassment, reż. Rempei Tsukamoto, Japonia 2019

Dla Kaori, której uśmiech nie schodzi z twarzy, a żonglowanie kilkoma pracami jest chlebem powszednim, fochy nastoletniej córki to kolejne wyzwanie, wyzwalające wulkan kreatywności w… przygotowywaniu bento, pudełek ze szkolnym lanczem. Precyzyjnie skomponowane jedzenie okazuje się sposobem na emocjonalną komunikację - nie tylko w ramach własnej rodziny. Cukierkowy, pełen absurdów komediodramat płynnie przechodzi z tonu żartobliwego w nieco bardziej poważny, ciepło pokazując rozterki samodzielnego rodzicielstwa, emocjonalną burzę czasu dorastania i realia życia w niewielkim japońskim miasteczku. 

 
Jadłodajnia pod Mewą

Kamome shokudō / Kamome Diner, reż. Naoko Ogigami, Japonia 2006

Choć małomówne Japonki i introwertyczni Finowie wydają się mieć ze sobą wiele wspólnego, otwarcie japońskiej restauracji w Helsinkach to spore wyzwanie. Charakterne bohaterki zrobią jednak wiele, by przełamać lody nieufności. Jedna z najbardziej oryginalnych japońskich reżyserek, słynąca z absurdalnego poczucia humoru i unikalnej estetyki Naoko Ogigami, stworzyła pełną uroku historię, w której kojący smak ryżowych kulek spotyka się z ciepłym aromatem cynamonowych bułeczek. 

Kawałek ziemi

Liteul Poleseuteu / Little Forest, reż. Yim Soon-rye, Korea Południowa 2018

Hye-won wraca z Seulu do niewielkiego miasteczka, w którym się wychowała: w dobrze znanym otoczeniu odkrywa wypełnione smakiem i zapachem wspomnienia, próbuje odtworzyć zapamiętane z dzieciństwa dania i odnaleźć życiową równowagę. Film, zrealizowany na podstawie japońskiej mangi, to list miłosny do prawdziwego jedzenia, w którym czuć smak słońca padającego na dojrzewające owoce i zapach czułości, z jaką przygotowywały je czyjeś zapracowane ręce. 

Kulinarne historie: On podaje rybę, ona woli kwiaty

Foodlore: He Serves Fish, She Eats Flower, reż. Phan Dang Di, Wietnam 2019

Ambitny młody kucharz z jednej z restauracji wypełniających smakowitymi zapachami kameralne ulice Ho Chi Minh, zabiega o aprobatę wyjątkowej klientki, pięknej Van. Wietnamska odsłona ośmioodcinkowej serii kulinarnej HBO to pięknie sfilmowana i bardzo zmysłowa opowieść o jedzeniu nieodłącznie połączonym z namiętnością, w której poszukiwanie wspólnoty smaku staje się metaforą budowania relacji.

Kulinarne historie: Posiłek na planie

Foodlore: The Caterer, reż. Pen-ek Ratanaruang, Tajlandia 2019

Amerykanin w Tajlandii: to w zasadzie gotowy przepis na anegdotyczną historię o kulturowych nieporozumieniach. Gburowaty aktor zatrudniony na planie tajskiego horroru źle znosi upały i podejrzliwie przygląda się serwowanym w przerwach posiłkom, gotowanym ze składników, których nigdy nie podejrzewał o kuchenne zastosowanie. Czy rajskie kompozycje smaków i zapachów skruszą jego serce? Pen-ek Ratanaruang, mistrz przewrotnego kina gatunkowego, bawi się konwencją filmu o ekspatach na obczyźnie, mrugając okiem do wielbicieli kultowego "Między słowami" Sofii Coppoli i nawiązując do swojego własnego filmu, pokazywanego na 12. Pięciu Smakach "Folklor: Pob".

Opowieść o gotującym samuraju

Bushi no kondate / The Tale of Samurai Cooking, reż. Yuzo Asahara, Japonia 2013

Młoda służąca zadziwia wszystkich wiedzą kulinarną - być może będzie w stanie zarazić swoją pasją młodego samuraja, który nie chce kontynuować celebrowanych rodzinnych tradycji? Yūzō Asahara przedstawiając historię, w której częściej sięga się po nóż kuchenny niż katanę, udowadnia, że kino samurajskie wciąż może zaskakiwać. Film to swoista laurkę dla washōku - tradycyjnej kuchni japońskiej, która w 2013 roku została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Słodko-gorzki

Nigakute amai / Bittersweet, reż. Shogo Kusano, Japonia 2016

Energiczna Maki codziennie przed ekranem komputera bezmyślnie pochłania dania instant, a na widok warzyw, a w szczególności tych - o zgrozo! - organicznych, rzednie jej mina. W jej życiu zajdą ogromne zmiany, gdy pozna Nagisę, przystojnego geja, który uwielbia gotować, a do tego jest...wegetarianinem. Duet głównych bohaterów o skrajnie odmiennych charakterach tworzy w tej niekonwencjonalnej komedii romantycznej niebezpieczną mieszankę, której wybuchowi zapobiec będą w stanie tylko przygotowywane z czułością pyszne roślinne posiłki.

To nie przepis mojej matki

Not My Mother's Baking, reż. Remi M Sali, Singapur 2020

Sarah żyje w cieniu swojej matki - kulinarnej celebrytki, która całe dnie spędza w studiu nagrań i szkole kucharskiej. Młoda kobieta chce jednak wyjść do świata z własnymi pomysłami na rozpływające się w ustach wypieki - pomogą jej w tym szarmancki Imran i zadziorny Edwin, który też ma na pieńku z rodzicami, zaganiającymi go do pracy przy stoisku z pieczoną wieprzowiną. W bezpretensjonalnej rodzinnej historii o przełamywaniu uprzedzeń, międzykulturowych spotkaniach i szukaniu własnej życiowej drogi znaleźć można wiele kuchennych i kulturowych smaczków, a w role matki i córki wcieliły się prawdziwe gwiazdy singapurskiej sceny kulinarnej. Na Pięciu Smakach film będzie miał swoją międzynarodową premierę. 

 

Partnerem sekcji Kino ze smakiem jest 

zobacz także

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.