Pięć Smaków w Domu

Sajgonki po warszawsku: warsztaty Doroty Podlaskiej

Warsztaty przygotowane przez Dorotę Podlaską to twórcza zabawa w kuchnię fusion i łączenie różnorodnych tradycji kulinarnych w jednym daniu – świeżych sajgonkach.

Przygotowanie świeżych, niesmażonych sajgonek jest proste – polega na krojeniu na drobno składników nadzienia i zawijaniu ich w papier ryżowy namoczony w ciepłej wodzie.
Podczas warsztatów uczestnicy użyją typowo wietnamskiego papieru ryżowego do zawinięcia przypadkowych, losowo wybranych produktów, znalezionych przez Dorotę Podlaską w warszawskich sklepach i na bazarach.
Będzie to pretekst do eksperymentowania z jedzeniem, uruchomienia wyobraźni kulinarnej oraz odkrywania nowych doznań smakowych. A także do bawienia się wyglądem sajgonek – półprzezroczysty papier ryżowy ujawnia swoją zawartość i daje możliwość wręcz malarskich popisów.

Uczestnicy warsztatów będą mieli do wyboru trzy składniki – zapakowane tak, żeby nie można było zgadnąć co kryją opakowania. Zawartość opakowań będzie niespodzianką, swoistą loterią. Dopuszczalna jest wymiana składników i dzielenie się produktami między uczestnikami. Smak skomponowanej przy użyciu przypadkowych produktów może stać się nowym rewelacyjnym odkryciem albo niesmaczną katastrofą. Początkiem kulinarnej przygody
i "oswajaniem" kultur azjatyckich obecnych w Polsce.

ZAPISY

Lista uczestników warsztatów jest już zamknięta. 

Prócz mailowego zapisu, wszyscy uczestnicy muszą posiadać również bilet na Tet.
Udział w warsztaty nie jest dodatkowo płatny.

Dorota Podlaska: Sajgonki po warszawsku


Nowe trendy w kuchni rodzą się dzięki migracjom ludności, mieszaniu się kultur i coraz swobodniejszemu podróżowaniu po świecie. Największą społeczność cudzoziemską w Polsce stanowią Wietnamczycy, mieszkający przede wszystkim w Warszawie, zajmujący się często handlem i gastronomią. Warszawiacy od lat stołowali się w licznych wietnamskich barach, gdzie potrawy przykrojone były do smaku polskiego i często zdarzało się, że nie miały wiele wspólnego z autentyczną kuchnią tego kraju.
Miejscem, gdzie można było zaznać prawdziwej egzotyki było targowisko na Stadionie X-lecia,które z czasem stało się nie tylko bazarem przyciągającym kupców o różnorodnym pochodzeniu etnicznym, ale również enklawą życia kulturalnego skupionego wokół alejki z barami i sklepikami z azjatycką żywnością. Przez ostatnie trzy lata funkcjonowania Stadionu w niedzielne poranki i popołudnia wietnamskie bary odwiedzały tłumy gości, a Stadionowa alejka stała się lokalną przestrzenią integracji społeczno-kulturowej zainicjowanej przez zainteresowanie kuchnią azjatycką i nowymi smakami.

Dorota Podlaska: Sajgonki po warszawsku

Dorota Podlaska

Artystka, wielbicielka kina azjatyckiego i kultury dalekowschodniej.
Od 5. edycji Pięciu Smaków interpretuje filmy włączone w program festiwalu, przygotowując ilustracje do kolejnych katalogów.

Początki jej fascynacji Azją sięgają czasów, kiedy poznała Wietnamczyków pracujących na nieistniejącym już bazarze na Stadionie X-lecia. Zrobiła wtedy kilka projektów o nich, dla nich, lub z ich pomocą: "Czekoladki smaczne - zdrowe" (2008), "Lekarstwo na tęsknotę" (2009), "Prosto, za garniturami w prawo" (2009), "Ta ostatnia niedziela" (2011).
Pobyt studyjny w Korei Południowej w 2010 roku spędziła na targowisku Seoksu w Anyang koło Seulu, gdzie wydawała gazetkę poświęconą codziennym sprawom pracujących tam ludzi. W tym projekcie dała wyraz nie tylko potrzebie zblizenia się do tego co autentyczne w danej kulturze, ale też zainteresowaniem samym językiem i jego wizualną reprezentacją.
Te inspiracje znalazły swoją kontynuację w pracach: "Zagubione w tłumaczeniu" (2011), która jest jest historią napisaną już wieloma językami i wieloma alfabetami przez przypadkowo zaczepianych cudzoziemców na ulicach Warszawy, czy najnowszy, wciąż kontynuowany projekt "Tablice alfabetów" (od 2012).

Dla Doroty Podlaskiej jedną z najważniejszycj inspiracji związanych z Azją jest jedzenie, jego intensywność, zmysłowość i towarzyszące mu rytuały.

W swojej akcji w CSW Zamek Ujazdowski raczyła uczestników wspólnie przygotowanymi "Sajgonkami po warszawsku" (2011), a podczas pobytu w Japonii, podczas warsztatów artystyczno-kulinarnych, proponowała twórcze podejście do tego dania. Na wydanie czeka też książka o przysmakach ze stadionowych sklepików z azjatycką żywnością, której artystka jest pomysłodawczynią i którą zilustrowała.

Dorota Podlaska: TampopoIlustracja Doroty Podlaskiej do filmu "Tampopo", katalog 8. Pięć Smaków

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.