Pięć Smaków w Domu
Aktualności festiwalowe

Pięć Smaków na Ińskim Lecie Filmowym

07 sierpnia 2019

W tegorocznym programie Ińskiego Lata Filmowego nie zabraknie seansów kina azjatyckiego, przygotowanych we współpracy z Festiwalem Filmowym Pięć Smaków.

Ińskie Lato Filmowe to jedna z najstarszych cyklicznych imprez filmowych w Polsce. Impreza odbywa się w uroczej miejscowości Ińsko na terenie Ińskiego Parku Krajobrazowego (Pomorze Zachodnie) i choć koncentruje się szczególnie na kinematografii Europy Wschodniej, dużo miejsca zajmują obrazy komentujące w odważny sposób zmiany zachodzące we współczesnym świecie i oraz dotykające tematyki odrębności kulturowej w kinie światowym. W programie tegorocznej 46. edycji, trwającej od 9 do 18 sierpnia znajdą się dwa tytuły szczególnie przez nas polecane. 

Przełomowy, obsypany nagrodami "Made in Hong Kong" z 1997 roku, pokazany w odrestaurowanej wersji na 11. Pięciu Smakach w 2017., otworzył reżyserowi, Fruit Chanowi drogę do dalszej kariery. Zrealizowany półamatorskimi środkami film stał się sensacją i rozsadził swoją energią ekrany kinowe w Hongkongu, uchwytując rozedrgane emocje przechodzącego pod chińskie rządy miasta. Fruit Chan, legenda niezależnego kina z Hongkongu, będzie gościem tegorocznej, 13. edycji Pięciu Smaków, w trakcie której odbędzie się retrospektywa jego filmów i masterclass.

Drugim azjatyckim filmem pokazywanym w Ińsku będzie dystrybuowany przez Pięć Smaków “Maggie”, pełny niewytłumaczalnych zdarzeń i niekonwencjonalnych zwrotów akcji debiut koreańskiej reżyserki, Yi Ok-seop. “Maggie” to słodko-gorzka, uwodząca kolorami i absurdalnym humorem opowieść o szczerości, zaufaniu i druzgocących skutkach nieporozumień. Każdy kadr jest cukierkiem, a błyskotliwy montaż wciąga widza w grę zaskakujących wizualnych skojarzeń. “Maggie” zostanie wprowadzona do polskich kin w 2020 roku, ale zaprezentujemy ten tytuł oczywiście również podczas 13. edycji Pięciu Smaków w listopadzie. 

Obydwa azjatyckie filmy zostaną poprzedzone prelekcjami Marcina Krasnowolskiego, filmoznawcy, dziennikarza freelancera, specjalizującego się w kinie azjatyckim (głównie hongkońskim i południowokoreańskim), od wielu lat współpracującego z Festiwalem Filmowym Pięć Smaków. 

Przypominamy, że w tym tygodniu rozpoczęliśmy sprzedaż karnetów na 13. edycję Festiwalu Filmowego Pięć Smaków. Potrwa do 20 października lub wyczerpania puli. Podczas 13. edycji odbędzie się znacznie więcej seansów filmowych - projekcje, co najmniej w pierwszej połowie festiwalu, obywać się będą od godzin porannych. Warto już teraz pomyśleć o urlopie! 

 

KUP KARNET

zobacz także

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.