Pięć Smaków w Domu

Gdzieś w środku nocy

Suddenly in the Dark / Gipeun bam gabjagi
reż. Ko Young-nam
Korea Południowa 1981, 100’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Kup dostęp za 20 zł lub
karnet na wszystkie pokazy
Polska premiera
Materiały dodatkowe
Dostępność online
29 paź, 20:00 – 1 lis
O filmie
Korea Południowa 1981
Czas trwania: 100’
reżyseria: Ko Young-nam
scenariusz: Yoon Sam-yuk
zdjęcia: Jeong Pil-shi
montaż: Hyeon Dong-chun
muzyka: Choi Jong-hyeok
obsada: Yun Il-bong, Kim Yeong-ae, Lee Ki-seon Lee, Han Hye-ri
producent: Seo Jong-ho
produkcja: Nam-a Pictures
język: koreański
barwa: kolor

Opis filmu

W domu Kang Yu-jina, uznanego i zamożnego profesora biologii specjalizującego się w motylach, pojawia się Mi-ok - piękna, młoda dziewczyna, która od teraz będzie tu gosposią. Profesor przywiózł ją z ekspedycji, ponieważ jej matka, szamanka, zginęła w pożarze domu; sierocie trzeba pomóc. Mi-ok nie ma ze sobą wiele, znaczną część jej dobytku stanowi zawiniątko, w którym trzyma dziwną, drewnianą lalkę. Żona profesora, Seon-hee, jest początkowo zadowolona z pomocy. Szybko jednak zaczynają narastać w niej zazdrość i niepokój. Niepokój stopniowo zamienia się w strach, strach - w przerażenie. Rzeczywistość zaczyna rozmywać się w trudnych do wytrzymania halucynacjach... Czy źródłem zagrożenia jest córka szamanki, która chce zająć miejsce pani domu, czy prześladująca ją we snach lalka? Kogo - albo co - państwo Kang właściwie wpuścili do swojego domu?

"Suddenly in the Dark", jedyny horror pracowitego reżysera Ko Young-nama, to niezwykły i budzący autentyczną grozę klasyk południowokoreańskiego kina z lat 80. Pięknie odrestaurowana kopia pozwala cieszyć się wybitną stroną wizualną filmu (praca kamery Jeong Pil-shi!), nasyconego mocnymi barwami i śmiałym, niepokojącym erotyzmem, przywodzącym na myśl dzieła Polańskiego i Argento.

Ko Young-nam

Urodził się w roku 1935 i karierę rozpoczął jako aktor teatralny. Zanim zadebiutował filmem "The Lost Sun" w roku 1964, pracował jako asystent reżysera. Jego kariera reżyserska była niezwykle bogata - latach 1964-2000 zrealizował ponad 110 filmów, co jest rekordem wśród twórców południowokoreańskich. Young pracował we wszystkich gatunkach, znany jest przede wszystkim z melodramatów i filmów akcji. "Suddenly in the dark", jedyny horror jaki nakręcił, należną sławę zyskał dopiero po cyfrowej rekonstrukcji w roku 2017.

Wybrana filmografia:

1965 Shanghai 55 beonji / 55 Street Shanghai
1971 Dulchulgi nunmulsoge / Sorrow in Tears
1979 Sonagi / The Shower
1981 Gdzieś pośród nocy / Gipeun bam gabjagi / Suddenly in the Dark
1984 Wibag / Sleeping Out
1990 Korean Connection
2000 Geulim ilgi / The Picture Diary

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.