Pięć Smaków w Domu

2046

reż. Wong Kar Wai
Hongkong, Chiny, Francja, Włochy, Niemcy 2004, 132’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Pokazy w kinie
sb 20 lis, 21:30
Muranów
Muranów
pn 22 lis, 20:30
Kinoteka 1
Kinoteka 1
Dostępność online
17 lis, 10:00 – 29 lis
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Festiwal Filmowy w Cannes Asian Film Critics Association Awards 2005 - najlepsza reżyseria, najlepsza aktorka, najlepszy aktor, najlepszy scenariusz European Film Awards 2004 - Nagroda Screen International Golden Bauhinia Awards 2005 - najlepszy aktor, najlepsze zdjęcia Golden Horse FF 2004 - najlepsza scenografia, najlepsza muzyka filmowa Hong Kong Film Awards 2005 - najlepszy aktor, najlepsza aktorka, najlepsze zdjęcia, najlepsza scenografia, najlepsza charakteryzacja i kostiumy, najlepsza muzyka filmowa Hong Kong Film Critics Society Awards 2005 - najlepszy aktor, najlepsza aktorka National Society of Film Critics Awards, USA 2006 - najlepsze zdjęcia Tallinn Black Nights FF 2004 - najlepszy aktor, Nagroda Jury za zdjęcia
O filmie
Hongkong, Chiny, Francja, Włochy, Niemcy 2004
Czas trwania: 132’
reżyseria: Wong Kar Wai
scenariusz: Wong Kar Wai
zdjęcia: Christopher Doyle, Lai Yiu Fai, Kwan Pun Leung
montaż: William Chan Suk Ping
muzyka: Peer Raben, Shigeru Umebayashi
obsada: Tony Leung Chiu Wai, Gong Li, Faye Wong, Takuya Kimura, Ziyi Zhang, Carina Lau, Chang Chen, Dong Jie, Maggie Cheung, Bird Thongchai McIntyre
producent: Wong Kar Wai, Eric Heumann, Ren Zhonglun, Zhu Yongde
producent wykonawczy: Chan Ye Cheng, Ren Zhonglun
produkcja: Jet Tone Films Ltd
polski dystrybutor: Pięć Smaków Kino Azji
język: kantoński, japoński, mandaryński
barwa: kolor
Partner sekcji

Opis filmu

Tytułowa data to również numer pokoju, w którym Su Li-zhen mieszkała w czasie, gdy poznała Chow Mo-wana. Pisarz powraca do miejsca, które wiąże go z dawną niespełnioną miłością; w licznych romansach z innymi kobietami szuka inspiracji dla futurystycznej powieści. Czy da się wypełnić pustkę, jaką zostawiły po sobie wspomnienia? Czy skok w przyszłość, w utopię pozwalającą odzyskać utraconych kochanków, to fantazja przynosząca ukojenie, czy jeszcze większy ból?

Fragmentaryczne, rozproszone na kilka opowieści post-scriptum do “Spragnionych miłości” wymyka się z formuły typowych sequeli melodramatów. Retro glamour spotyka się tu ze strzelistymi, cyberpunkowymi sceneriami, cyborgi noszą perłowe kolczyki, a eklektyczna wizja reżysera splata ze sobą najbardziej charakterystyczne wątki jego dotychczasowych filmów - od zmysłowego napięcia po gorączkowe rozedrganie.

Wong Kar Wai

Urodzony w 1956 roku w Szanghaju, skąd jego rodzice wyemigrowali do Hongkongu, kiedy miał pięć lat. Studiował grafikę, przez wiele lat pracował w telewizji, między innymi jako scenarzysta. W 1987 roku stał się współzałożycielem małego studia produkcyjnego i otrzymał możliwość wyreżyserowania debiutanckiego filmu, którym stały się gangsterskie "Kiedy łzy przeminą", którymi podbił serca lokalnej widowni. Na przestrzeni trwającej blisko 25 lat kariery wypracował unikatowy wizualny styl, którego współtwórcą jest operator większości jego filmów – Christopher Doyle oraz scenograf, kostiumograf i montażysta William Chang. Dzięki "Chunking Express" szturmem podbił międzynarodową publiczność i jurorów największych festiwali. Kilka lat później za "Happy Together" otrzymał jako pierwszy hongkoński artysta nagrodę dla najlepszego reżysera na festiwalu filmowym w Cannes. Dziś uważany jest za jednego z najważniejszych i najbardziej wpływowych twórców światowego kina.

Wybrana filmografia:

1988 Kiedy łzy przeminą /  Wong Gok ka moon / As Tears Go By

1990 Dni naszego szaleństwa / Ah Fei jing juen / Days of Being Wild

1994 Chungking Express

1995 Upadłe anioły / Duo luo tian shi / Fallen Angels

1997 Happy Together / Chun gwong cha sit

2000 Spragnieni miłości / Fa yeung nin wa / In the Mood for Love

2004 2046

2013 Wielki mistrz / Yi dai zong shi / The Grandmaster

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.