Pięć Smaków w Domu

Jesteśmy Molukańczykami

We Are Moluccans / Cahaya dari Timur: Beta Maluku
reż. Angga Dwimas Sasongko
Indonezja 2014, 150’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Pokazy w kinie
śr 17 lis, 17:15
Kinoteka 2
Kinoteka 2
nd 21 lis, 21:00
Kinoteka 2
Kinoteka 2
Dostępność online
17 lis, 10:00 – 29 lis
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Festival Film Indonesia 2014 - najlepszy film, najlepszy aktor
O filmie
Indonezja 2014
Czas trwania: 150’
reżyseria: Angga Dwimas Sasongko
scenariusz: Swastika Nohara, Mohammad Irfan Ramly, Angga Dwimas Sasongko
zdjęcia: Roby Taswin
montaż: Yoga Krispratama
obsada: Chicco Jerikho, Jajang C. Noer, Abdurrahman Arif
producent: Angga Sasongko, Glenn Fredly
producent wykonawczy: Anggia Kharisma, M. Noer Muis, Arifin Panigoro, Yoris Sebastian, Gita Wiryawan
produkcja: Visinema Pictures
język: indonezyjski, angielski
barwa: kolor
Partner sekcji

Opis filmu

W grudniu 1999 roku na Molukach, wyspach we wschodniej Indonezji, wybuchł gwałtowny konflikt pomiędzy społecznościami muzułmańską i chrześcijańską. Ludzie, którzy dotychczas żyli ze sobą w sąsiedzkiej zgodzie, sięgnęli po broń i krwawą przemoc. Lata walk przyniosły wiele ofiar i sprawiły, że setki tysięcy ludzi straciły dach na głowami.

Taksówkarz Sani znajduje się w środku tych wydarzeń i z przerażeniem patrzy jak giną w nich także dzieci z jego wioski. Postanawia uratować przynajmniej je i zakłada drużynę piłkarską, poświęcając na treningi coraz więcej czasu, pasji i energii. Droga wydaje się słuszna, a jej potwierdzeniem będzie zaproszenie zespołu na mistrzostwa kraju. Ale czy młodzi z obu stron barykady będą potrafili odstawić animozje na bok i stać się zespołem walczącym o jeden cel?

"Jesteśmy Molukańczykami" to oparta na faktach, inspirująca historia o niezwykłej sile sportu i potrzebie wspólnoty - zarówno wśród graczy jak i widzów - będącej w stanie pokonać największe przeszkody. Ten mądry, poruszający film jest także emocjonującym widowiskiem ze świetnie zrealizowanymi sekwencjami sportowymi, których stawka rośnie z meczu na mecz.

tekst:
Marcin Krasnowolski

Angga Dwimas Sasongko

Reżyser i producent filmowy, założyciel prężnie działającego studia Visicinema, które od 12 lat produkuje zdobywające nagrody i cieszące się popularnością wśród widzów filmy. Dziś firma zajmuje się także branżą rozrywkową i technologiami, ma też własne platformy dytrybucji. Angga jest również aktywistą, po tsunami w 2010 roku spędził dwa lata w Mentawai, koordynując akcję pomocową. W swoich filmach porusza m.in. tematykę praw człowieka, kwestie polityczne i sprawiedliwości społecznej. 

Filmografia:

2020 Story of Kale: When Someone's in Love

2020 Nanti kita cerita tentang hari ini

2017 Filosofi Kopi 2: Ben & Jody

2016 Surat dari Praha

2015 Filosofi Kopi

2014 We Are Moluccans

2010 Hari Untuk Amanda

2008 Musik Hati

2007 Jelangkung 3

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.