Pięć Smaków w Domu
Odeszła Jagoda Murczyńska
Nasza wspaniała koleżanka i przyjaciółka, z którą przez 10 lat mieliśmy przywilej dzielić pasję do kina i wspólnie tworzyć festiwal.

Ulica Wiśniowa nr 7

No.7 Cherry Lane / Ji Yuan Tai Qi Hao
reż. Yonfan
Hongkong, Chiny 2019, 125’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Pokazy w kinie
śr 17 lis, 20:30
Kinoteka 1
Kinoteka 1
nd 21 lis, 18:15
Kinoteka 1
Kinoteka 1
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Festiwal Filmowy w Wenecji Venice FF 2019 - najlepszy scenariusz
O filmie
Hongkong, Chiny 2019
Czas trwania: 125’
reżyseria: Yonfan
scenariusz: Yonfan
muzyka: Yu Yat-yiu, Yonfan, Chapavich Temnitikul, Phasura Chanvititkul
animacja: Zhang Gang
obsada: Sylvia Chang, Zhao Wei, Alex Lam, Kelly Yao, Teresa Cheung
producent: Monica Chao
producent wykonawczy: Wade Yao Joyce Yang Wang Chuan
produkcja: Far Sun Film Company Limited
język: mandaryński, kantoński, francuski, szanghajski
barwa: kolor

Opis filmu

W roku 1967 przez Hongkong przetaczają się liczne protesty przeciwko Brytyjczykom. Ziming, zaczytany w Prouście student literatury, spotyka się z elegancką panią Yu, zbiegłą z Tajwanu dysydentką, a jednocześnie – z jej piękną córką, Meiling. Obie zabiera do kina, na filmy z Simone Signoret... Zakazany trójkąt miłosny, wyrysowany intensywnymi barwami hipnotycznej, pionierskiej technicznie animacji, to historia namiętności, ale też unikalny portret miasta w gorączkowych czasach przemian politycznych i obyczajowych.

Dominującą emocją tego onieśmielającego arcydzieła jest słodko-gorzka nostalgia, tęsknota za czasem, który przeminął, i miejscem, które przestało istnieć. Ale ambicja debiutującego w animacji Yonfana, wykracza poza odtworzenie świata jego młodości. "Ulica Wiśniowa" kotłuje się elegancją i kiczem, udaje się wreszcie w rejony niegrzecznych fantazji, prowadzących ku osobistemu wyzwoleniu.

Podczas swojej arcybogatej kariery, Yonfan pracował z większością hongkońskich gwiazd - i tu nie jest inaczej. Pani Yu mówi głosem Sylvii Chang, jej córka - głosem Zhao Wei. W epizodach słychać artystów doskonale znanych pięciosmakowej publiczności: Ann Hui to kieszonkowiec, a Fruit Chan - kot!

tekst:
Marcin Krasnowolski

Yonfan

Reżyser, fotograf i pisarz, urodzony w 1947 roku w Wuhan, związany przez większość życia z Hongkongiem. Już jego drugi film, "Lost Romance" z Maggie Cheung (w pierwszej romantycznej roli!) i Chow Yun-Fatem, był wielkim przebojem, ale w następnej dekadzie artysta zaczął oddalać się od mainstreamowego rynku. Przełomem było "Bishonen", rzadki przykład hongkońskiego filmu, opowiadającego o społeczności homoseksualnej. W 2019, po 10 latach milczenia, pokazał w Wenecji "Ulicę Wiśniową nr 7" - swoją pierwszą animację, w której miał okazję jeszcze bardziej rozwinąć swój wyjątkowy, wizualny styl.

Wybrana filmografia:

1984 Shao nu ri ji / A Certain Romance

1987 Yi luan qing mi / Double Fixation

1990 Zhu fu / Promising Miss Bowie

1994 San tung gui see doi / In Between

1995 Yao Jie Huang Hou / Bugis Street

1998 Mei Siu Nin Ji Luen / Bishonen

2001 Youyuan jingmeng / Peony Pavilion

2009 Książę łez / Lei Wang Zi / Prince of Tears

2019 Ulica Wiśniowa nr 7 / Ji Yuan Tai Qi Hao / No.7 Cherry Lane

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.