Pięć Smaków w Domu

Ostatnia krew wilków

Last of the Wolves / Koro no chi: Level 2
reż. Kazuya Shiraishi
Japonia 2021, 139’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Pokazy w kinie
pt 19 lis, 21:00
Kinoteka 1
Kinoteka 1
pn 22 lis, 17:30
Muranów
Muranów
Dostępność online
17 lis, 10:00 – 29 lis
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Udine Far East Film Festival
O filmie
Japonia 2021
Czas trwania: 139’
reżyseria: Kazuya Shiraishi
scenariusz: Ikegami Junya
zdjęcia: Kato Kohei
montaż: Satake Soichi, Yono Katsuhiro
muzyka: Yasukawa Goro
obsada: Matsuzaka Tori, Suzuki Ryohei, Katase Rina, Murakami Nijiro, Nishino Nanase, Shibukawa Kiyohiko
producent: Amano Kazuhito, Takahashi Daisuke
producent wykonawczy: Kii Muneyuki
produkcja: Toei Company, Ltd.
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

Skuteczne działania władz zmusiły yakuzę do zakopania wojennych toporów i (względnego) ustatkowania się. Frustracja buzuje jednak pod powierzchnią, dawne waśnie nie dają o sobie zapomnieć, a gorąca krew młodych wilków nie zna pojęć takich jak ład i harmonia. Tymczasem ambitny młody policjant zrobi wszystko, by nie dopuścić do kolejnego rozlewu krwi i rozpadu z trudem utrzymywanej równowagi. 

Kazuya Shiraishi, autor między innymi "Bezimiennych ptaków", "Jednej nocy", "Świtu kociaków", oraz "Krwi wilków", to jeden z najciekawszych głosów średniego pokolenia japońskich filmowców, posiadający doskonałe wyczucie miejskiej energii. Chętnie sięga po stylowe gatunkowe konwencje i równie chętnie konfrontuje swoich bohaterów z dramatycznymi wyborami, tworząc kino będące doskonałą rozrywką, ale też mocnym psychologicznym doświadczeniem. W "Ostatniej krwi wilków", podążając za autorką powieści będącej pierwowzorem scenariusza, kreśli wyzuty z romantyzmu, gorzki obraz mafijnych uwikłań i świata rządzonego specyficzną etyką, której ramy dyktują bardziej chciwość i przepychanki na drabince władzy niż honor wywiedziony z samurajskiego etosu. Całość osadzona jest w Japonii lat 90., a twórcy filmu zabierają nas w podwójnie nostalgiczną podróż - do ekstrawaganckiej estetyki tego okresu i do najlepszych momentów w historii japońskiego gangsterskiego kina.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Kazuya Shiraishi

Urodzony w 1974 r., pracował jako asystent twórców m.in. Kojiego Wakamatsu. Realizował reklamy, krótkie metraże, seriale telewizyjne i teledyski, zadebiutował w 2009 filmem "Lost Paradise in Tokyo", pokazanym na festiwalu w Busan. Za kolejny, "Koyaku", otrzymał nagrodę na festiwalu w Yokohamie oraz kilka nominacji do nagród Japońskiej Akademii Filmowej. Ceniony za sprawne operowanie gatunkowymi konwencjami, które wypełnia mocnymi psychologicznie fabułami. 

Filmografia:

2009 Rosutoparadaisu in Tokyo / Lost Paradise in Tokyo

2013 Kyoaku / The Devil's Path

2015 Joshi no jiken wa taitei toilet de okorunoda

2016 Nihon de ichiban warui yatsura / No. 1 Bad Guys in Japan

2017 Kanojo ga sono na wo shiranai toritachi / Birds Without Names

2017 Świt kociaków / Mesunekotachi / Dawn of the Felines

2018 Krew wilków / Koro no chi / The Blood of Wolves

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.