Pięć Smaków w Domu

Wędrowcy na krawędzi

Cliff Walkers / Xuan ya zhi shang
reż. Zhang Yimou
Chiny 2021, 120’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Pokazy w kinie
nd 21 lis, 15:15
Kinoteka 1
Kinoteka 1
pn 22 lis, 20:45
Muranów
Muranów
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Udine Far East Film Festival Asian Film Awards 2021 - najlepszy montaż, nominacje za najlepszą drugoplanową rolę męską, najlepszą drugoplanową rolę żeńską, najlepsze zdjęcia, najlepszą muzykę, najlepsze kostiumy Huading Award 2021 - najlepszy scenariusz filmu fabularnego
O filmie
Chiny 2021
Czas trwania: 120’
reżyseria: Zhang Yimou
scenariusz: Quan Yongxian, Zhang Yimou
zdjęcia: Zhao Xiaoding
montaż: Li Yongyi
muzyka: Cho Young Wuk
obsada: Zhang Yi, Yu Hewei, Qin Hailu, Liu Haocun, Zhu Yawen, Li Naiwen, Ni Dahong
producent: Pang Liwei, Luca Liang
produkcja: Emperor Film Production Company Limited, China Film Co., Ltd., Shanghai Film (Group) Co.,Ltd., Huaxia Film Distribution Co.,Ltd.
język: mandaryński
barwa: kolor
Partner sekcji

Opis filmu

Rok 1931. Czwórka chińskich agentów, doskonale wyszkolonych w Związku Radzieckim, zostaje zrzucona na spadochronach na teren Mandżukuo, marionetkowego państwa założonego przez Japonię. Ich skrajnie niebezpiecznym zadaniem będzie zdobycie dowodów na okrutne eksperymenty, prowadzone na ludziach przez okupanta. Szybko okazuje się jednak, że bohaterów ktoś zdradził, a ich życie i misja są w niebezpieczeństwie. Czy przetrwają w bajkowo zasypanym śniegiem Harbinie, by dać światu znać o krzywdach, jakie spotkały ich naród?

Zhang Yimou jest mistrzem wszechstronnym i lubiącym nowe wyzwania. Z realizacją swojego pierwszego szpiegowskiego thrillera, pełnego zdrad, pułapek i strzelanin, poradził sobie z kunsztem godnym - bez przesady - Alfreda Hitchcocka. Poczucie zaciskającej się pętli zdrady, osaczenie samotnością na obcym terytorium, niemożność odróżnienia przyjaciela od wroga, wreszcie strzelaniny i spektakularny pościg samochodowy - "Wędrowcy na krawędzi" to najbardziej stylowy i najskuteczniejszy thriller roku.

tekst:
Marcin Krasnowolski

Zhang Yimou

Przedstawiciel Piątej Generacji chińskich filmowców, jeden z najbardziej utytułowanych twórców swojego kraju. Karierę rozpoczął w roku 1987, a jego pierwsze obrazy, skupiające się na mieszkańcach chińskiej prowincji, szybko przyniosły mu międzynarodową sławę. Później Zhang skupił się na filmach wysokobudżetowych, wielokrotnie zaskakując rozmachem swojej wizji. "Hero", "Dom latających sztyletów", "Wielki mur" - to filmy oglądane na całym świecie. W ostatnim czasie szerokim echem odbiły się problemy reżysera z cenzurą - jego "Jedna sekunda" została wycofana z festiwalu w Berlinie. Zhang nadal jednak pozostaje bardzo zapracowanym twórcą.

Wybrana filmografia:

1987 Czerwone sorgo / Hong Gao Liang / Red Sorghum

1991 Zawieście czerwone latarnie / Da hong deng long gao gao gua / Raise the Red Lantern

2002 Hero / Ying Xiong

2004 Dom latających sztyletów / Shi Mian Mai Fu / House of Flying Daggers

2011 Kwiaty wojny / Jin Ling Shi San Chai / The Flowers of War

2016 Wielki Mur / The Great Wall

2018 Cień / Ying / Shadow

2020 Jedna sekunda / Yi Miao Zhong / One Second

2021 Wędrowcy na krawędzi / Xuan ya zhi shang / Cliff Walkers

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.