Pięć Smaków w Domu

Wilgotna kobieta na wietrze

Wet Woman in the Wind / Kaze ni nureta onna
reż. Akihiko Shiota
Japonia 2016, 79’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Materiały dodatkowe
Dostępność online
11 lut, 10:00 – 14 lut
Nagrody i festiwale
Locarno IFF 2016 Busan IFF 2016 Vienna IFF 2016 Nippon Connection 2017
O filmie
Japonia 2016
Czas trwania: 79’
reżyseria: Akihiko Shiota
scenariusz: Akihiko Shiota
zdjęcia: Hidetoshi Shinomiya
montaż: Takashi Sato
muzyka: Shunsuke Kida
obsada: Yuki Mamiya, Tasuku Nagaoka, Ryushin Tei, Michiko Suzuki, Hitomi Nakatani, Takahiro Kito
producent: Naoko Komuro, Shinichiro Masuda, Masahiko Takahashi
produkcja: Nikkatsu
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

Awangardowe kino erotyczne na azjatyckie walentynki? "Wilgotna kobieta na wietrze" to ukłon w stronę klasyki japońskiego kina dla dorosłych, a zarazem jego przewrotna reinterpretacja. Femme fatale w obcisłych dżinsach, niespełniony pisarz szukający odosobnienia, post-hipisowska trupa teatralna, szczypta slapsticku i pełna napięcia erotyczna gra, rządząca się cokolwiek absurdalnymi regułami.

Reżyser nawiązuje do jednego z najbardziej ambitnych i zaskakujących dzieł "pinku eiga", popularnego kina erotycznego, które stało się schronieniem dla wielu niepokornych artystów w latach 60. i 70. Odświeża zarazem gatunek, z ukosa przyglądając się utartym schematom damsko-męskich relacji, kpiąc z konwencjonalnego przypisania ról i stereotypowych sposobów ukazywania miłosnych uniesień. Efektem jest pełna energii i surrealistycznego humoru fabuła, udanie łącząca gorące sceny z niebłahą treścią.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Akihiko Shiota

Urodzony w Kioto w 1961, studiował na Uniwersytecie Rikkyo, gdzie należał o klubu filmowego. Jego pierwsze niezależne produkcje zyskały uznanie na festiwalu kina niezależnego Pia. Po pełnometrażowym debiucie otrzymał nagrodę Japońskiego Stowarzyszenia Reżyserów dla obiecujących twórców. Po kilku ambitnych, docenianych przez krytyków produkcjach z powodzeniem zajął się realizacją filmów bardziej komercyjnych, nie zrywając jednak nigdy całkowicie ze światem kina niezależnego.

Wybrana filmografia:

1999 Gekko no Sasayaki / Moonlight Whispers

2001 Szkodnik / Gaichu / Harmful Insect

2005 Kono mune ippai no ai wo / A Heartful of Love

2005 Kanaria / Canary

2007 Dororo

2014 Dakishimetai / I Just Wanna Hug You

2016 Wilgotna kobieta na wietrze / Kaze ni nureta onna / Wet Woman in the Wind

2019 Sayonara kuchibiru

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.