Pięć Smaków w Domu

Ścigając marzenie

Chasing Dream / Wo de quan wang nan you
reż. Johnnie To
Hongkong, Chiny 2019, 118’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Materiały dodatkowe
Dostępność online
11 lut, 10:00 – 14 lut
Nagrody i festiwale
Fantasia FF 2020 - najlepszy aktor Udine Far East FF 2020 San Diego Asian FF 2020
O filmie
Hongkong, Chiny 2019
Czas trwania: 118’
reżyseria: Johnnie To
scenariusz: Wai Ka-fai, Ryker Chan, Mak Tin-shu, Angus Chan
zdjęcia: To Hung Mo
montaż: David Richardson
muzyka: Peter Kam
obsada: Jacky Heung, Keru Wang, Shao Bing, Bin Zi, Ma Xiaohui, Kelly Yu, Emotion Cheung
producent: Johnnie To, Wai Ka-fai, Elaine Chu
produkcja: Hero Star Movie Cultural (Beijing) Company Limited, China Star Movie Limited, Milkyway Image (HK) Ltd Production
język: kantoński
barwa: kolor

Opis filmu

Ona marzy o karierze wokalistki, ale na razie pracą w nocnych klubach spłaca dług zaciągnięty u gangsterów. On pada i powstaje na drodze do tytułu mistrza MMA, choć lekarskie zalecenia po ostatnich kilku walkach jednoznacznie sugerują radykalną zmianę branży - może na gastronomiczną? Spotykają się w najbardziej niesprzyjających okolicznościach, ale wspólna droga przez rządzący się ostrymi zasadami świat brutalnego sportu i niemniej zajadłej celebryckiej rywalizacji połączy ich mocniej niż jakiekolwiek kolacje przy świecach. 

Romantyczne oblicze mistrza mrocznego hongkońskiego kina akcji? Johnnie To, obok uwielbianych przez widzów na całym świecie wirtuozerskich filmów o gangsterach, przez lata realizował też na chińskojęzyczny rynek komedie romantyczne. Mocno osadzone w lokalnych kontekstach i poczuciu humoru w zasadzie nie były kierowane do widzów spoza tego terytorium, a dotarcie do nich graniczyło z cudem. W najnowszym projekcie, prezentowanym w Polsce premierowo, reżyser spotyka swoje dwa gatunkowe światy, łącząc obowiązkowe punkty wzruszającej historii miłosnej i slapstickowy humor z drapieżnością formy i choreograficzną wyobraźnią: kamera równie ekspresyjnie portretuje pojedynki na ringu i zmagania w muzycznym show, a pełna wyzwań droga bohaterów przez kolejne miasta nowej chińskiej rzeczywistości uwodzi realizacyjnym rozmachem.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Johnnie To

Urodzony w 1955 roku hongkoński reżyser, scenarzysta, producent, autor filmów w wielu gatunkach i stylistykach, najbardziej znany jako mistrz kina gangsterskiego (m. in. "Misja", "Wybory", "PTU"). Nagradzany na wielu festiwalach, kultowy twórca, wzór dla całego pokolenia młodych hongkońskich filmowców, ale także np. dla Quentina Tarantino. To jest ceniony za umiejętność łączenia celnych społecznych obserwacji z dynamicznym obrazem i niekonwencjonalną narracją. Obecnie coraz częściej realizuje filmy w koprodukcji z Chinami.

Wybrana filmografia:

1980 Bik seoi hon saan dyut meng gam / The Enigmatic Case

1989 Ah-long dik gu si / All About Ah-long 

1995 Mou mei san taam / Loving You 

1998 Bohater nie umiera nigdy / Chan sam ying hung / A Hero Never Dies 

2001 Miłość na diecie / Sau sun nam nui / Love on a Diet 

2003 Daai zek lou / Running on Karma 

2004 Rzut na matę / Throw Down / Yau doh lung fu bong

2005 Wybór mafii / Hak se wui / Election 

2007 Psychodetektyw / San taam / Mad Detective 

2012 Kartel / Du zhan / Drug War

2016 Trójka / San ren xing / Three

2019 Ścigając marzenie / Wo de quan wang nan you / Chasing Dream

2020 Septet / Baat bou bun / Septet (współreżyseria)

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.