Pięć Smaków w Domu

Tampopo

Dandelion
reż. Juzo Itami
Japonia 1985, 114’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Materiały dodatkowe
Pokazy
31 gru, 16:00 – 3 sty
Nagrody i festiwale
Nagrody Japońskiej Akademii Filmowej 1986 - najlepszy montaż, najlepszy dźwięk Mainichi Film Concours 1986 - najlepszy aktor drugoplanowy, najlepszy dźwięk National Board of Review, USA 1987 - Nagroda NBR dla najlepszego filmu zagranicznego
O filmie
Japonia 1985
Czas trwania: 114’
reżyseria: Juzo Itami
scenariusz: Juzo Itami
zdjęcia: Masaki Tamura
montaż: Akira Suzuki
muzyka: Kunihiko Murai
obsada: Tsutomu Yamazaki, Nobuko Miyamoto, Ken Watanabe, Koji Yakusho, Rikiya Yasuoka
producent: Seigo Hosogoe, Juzo Itami, Yasushi Tamaoki
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

Perła japońskiego kina, pierwszy w historii ramen western, traktujący tę etykietę bardzo dosłownie. Oto Goro, współczesny kowboj, który zamienił konia na ciężarówkę, za swoją misję obiera pomoc tytułowej bohaterce w stworzeniu doskonałej receptury na miskę tradycyjnych japońskich klusek (co nie jest wcale łatwe). Złożona z luźnych epizodów fabuła wiedzie widzów przez kulinarne zwyczaje Japończyków, z pietyzmem pokazując, jak ważny jest dobry posiłek i związane z nim rytuały. Surrealistyczne sceny i galeria groteskowych postaci sprawiają, że "Tampopo" jest szalenie śmiesznym filmem, ale ostrzegamy – z tego seansu wychodzi się głodnym.

Kultowa pozycja, która podbiła widzów na całym świecie, doczekała się niedawno cyfrowej rekonstrukcji. W nowo odzyskanej jakości ramen smakuje jeszcze lepiej!

tekst:
Marcin Krasnowolski

Juzo Itami

(1933-1997). Syn filmowca Mansaku Itamiego, zaczął swoją przygodę z kinem jako aktor filmowy i telewizyjny, by w 50. roku życia wejść na reżyserską ścieżkę kariery. Zrealizował 10 filmów, do których sam pisał scenariusze, i w których obsadzał swoją żonę Nobuko Miyamoto. Porównywany często do Jacquesa Tati, w swoich obrazach w komediowy sposób komentował zmieniające się japońskie obyczaje.

Filmografia:

1984 Pogrzeb / Ososhiki / Funeral
1985 Tampopo / Tampopo / Dandelion
1987 Ryoko w akcji / Marusa no onna / A Taxing Woman
1988 Powrót Ryoko / Marusa no onna II / A Taxing Woman's Return
1990 A-ge-man – opowieści złotej gejszy / A-ge-man / Tales of a Golden Geisha
1992 Minbo, czyli japoński sposób szantażu / Minbo no onna / Minbo
1993 Ostatni taniec / Daibyonin / The Last Dance
1995 Spokojne życie / Shizukana seikatsu / A Quiet Life
1996 Sūpa no onna / Supermarket Woman
1997 Chroniony świadek / Marutai no onna / Woman in Witness Protection

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.