Pięć Smaków w Domu

Opowieść o gotującym samuraju

The Tale of Samurai Cooking / Bushi no kondate
reż. Yuzo Asahara
Japonia 2013, 122’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Sprawdź dostępność!
Dostępność online
25 lis, 10:00 – 6 gru
Materiały dodatkowe
O filmie
Japonia 2013
Czas trwania: 122’
reżyseria: Yuzo Asahara
scenariusz: Yuzo Asahara, Michio Kashiwada, Yukiko Yamamuro
zdjęcia: Yukihiro Okimura
montaż: Kazuhide Ishijima
muzyka: Tarô Iwashiro
obsada: Aya Ueto, Kengo Kôra, Kimiko Yo, Riko Narumi
producent: Fumitsugu Ikeda, Yoshitaka Ishizuka
produkcja: Ace Productions
język: japoński
barwa: kolor
Partner
Partner

Opis filmu

Młoda służąca Haru podczas uroczystej ceremonii zadziwia wszystkich swoją wiedzą kulinarną i zwraca na siebie uwagę samuraja Dennaia, który jest kucharzem rodu rządzącego prowincją Kaga. Dennai obawia się, że jego syn Yasunobu, który nienawidzi gotować, zaprzepaści rodzinną tradycję, dlatego aranżuje jego ślub z Haru. Zadaniem bohaterki będzie pokazanie Yasunobu, że gotowanie może być czynnością fascynującą i godną samuraja. Reżyser filmu, Yūzō Asahara, przedstawiając historię, w której częściej sięga się po nóż kuchenny niż katanę, udowadnia, że kino samurajskie wciąż może zaskakiwać.

Film można potraktować jako swoistą laurkę dla washōku - tradycyjnej kuchni japońskiej, która w 2013 roku została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wzorowany na życiu kuchmistrzów z rodu Funaki, którzy pozostawili po sobie książki na temat kuchni prowincji Kaga (współcześnie: prefektury Ishikawa i Toyama w centralnej Japonii), pozwala poznać kuchnię japońską od innej, bardziej lokalnej strony. Zamiast sushi i ramenu film serwuje kaczkę w otrębach pszennych, bób z pastą rybną, a na deser yubeshi - słodycze zrobione z cytrusów yuzu, mąki ryżowej, cukru i sosu sojowego. Smacznego!

tekst:
Nina Pięk

Oglądaj ze smakiem

Na tegorocznych Pięciu Smakach ucztę filmową będzie można połączyć z rzeczywistym doznaniem azjatyckich smaków. We współpracy z najlepszymi warszawskimi restauracjami, specjalizującymi się w azjatyckich kuchniach, stworzyliśmy wyjątkowe zestawy, inspirowane poszczególnymi tytułami sekcji.

Zestaw dedykowany temu filmowi:

Yuzo Asahara

Urodzony w prefekturze Kagawa w 1964. Absolwent Uniwersytetu w Kioto, od 1987 roku pracował w jednej z największych japońskich wytwórni Shochiku jako asystent między innymi Yojiego Yamady (w tym przy filmach "A Class to Remember" i "The Twilight Samurai"). Jako reżyser zadebiutował filmem "Free and Easy 14", częścią wieloletniego cyklu filmowego, którego stworzył kolejne sześć odcinków. 

Wybrana filmografia:

2003 Tsuribaka Nisshi 14 | Free and Easy 14

2007 Tsuribaka Nisshi 18 | Free and Easy 18

2009 Tsuribaka Nisshi 20: Final | Free and Easy 20: Final

2013 | Bushi no kondate |  A Tale of Samurai Cooking: A True Love Story

2015 | Ai wo tsumu hito |  The Pearls of the Stone Man

2016 | Ikinari sensei ni natta boku ga kanojo ni koi wo shita | My Korean Teacher

2019| Otoko wa tsurai yo 50: Okaeri Tora-san | Tora-san, Wish You Were Here

2019| Haruka Naru Yama no Yobigoe | A Distant Cry from Spring

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.