Pięć Smaków w Domu

Kulinarne historie: Posiłek na planie

Foodlore: The Caterer
reż. Pen-ek Ratanaruang
Tajlandia 2019, 57’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
O filmie
Tajlandia 2019
Czas trwania: 57’
reżyseria: Pen-ek Ratanaruang
scenariusz: Pen-ek Ratanaruang
zdjęcia: Chankij Chamnivikaipong
montaż: Padtamanadda Yukol
muzyka: Wuttipong Leetrakul
obsada: Thomas Burton Van Blarcom, Thunyarat Praditthaen, Marisa Kittelberger
producent: Soros Suhkum, Andrea Flavia William, Thisbe Goh
produkcja: HBO Asia Originals
język: tajski
barwa: kolor
Partner sekcji

Opis filmu

Amerykanin w Tajlandii: to w zasadzie gotowy przepis na anegdotyczną historię o kulturowych nieporozumieniach. Gburowaty aktor zatrudniony na planie tajskiego horroru źle znosi wysokie temperatury i z dużą podejrzliwością przygląda się serwowanym w przerwach posiłkom, gotowanym ze składników, których nigdy nie podejrzewał o kuchenne zastosowanie. Czy jednak zadał sobie kiedyś pytanie, z czego zrobiony jest przemycany z sieciowego fast foodu hamburger? I czy będzie w stanie oprzeć się zapachom, napływającym znad metalowych pojemników z jedzeniem wypełnionych kolorową zawartością?

Pen-ek Ratanaruang, mistrz przewrotnego kina gatunkowego, bawi się konwencją filmu o ekspatach na obczyźnie, mrugając okiem do wielbicieli kultowego "Między słowami" Sofii Coppoli. W prostej historii udaje mu się jednak zawrzeć wiele emocjonalnego ciepła i pokazać, że przygotowywane z sercem posiłki potrafią przełamać nawet najgrubsze mury nieporozumień.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Pen-ek Ratanaruang

Urodzony w 1962 roku w Bangkoku, absolwent wydziału historii sztuki nowojorskiego Pratt Institute, gdzie studiował w latach 1977-85. Rozpoczął pracę jako ilustrator i dizajner, następnie od 1993 roku działał w Film Factory w Bangkoku, gdzie spotkał Wisita Sasanatienga. Obaj reżyserzy są współcześnie zaliczani do czołowych twórców tajskiej nowej fali. W Film Factory Pen-Ek nakręcił kilka reklam, które odniosły duży sukces i zdobyły liczne nagrody. Kilka lat później zadebiutował filmem "Fun Bar Karaoke", którego premiera odbyła się na MFF w Berlinie. W latach 2000 reżyser zaangażował się w serię pan-azjatyckich produkcji, współpracując między innymi z filmowcami z Japonii, Korei Południowej i Hongkongu. Ostatnio dzieli czas między wspólne projekty i autorskie filmy.

Wybrana filmografia:

1997 Fun Bar Karaoke
1999 69 / 6ixtynin9 / Ruang Talok 69
2001 Monrak Transistor
2003 Ostatnie życie we wszechświecie / Last Life in the Universe / Ruang Rak Noi Nid Mahasan
2006 Niewidzialne fale / Invisible Waves
2007 Ploy
2009 Nymph / Nang mai
2011 Headshot: Mroczna karma / Headshot
2014 The Life of Gravity / Raeng dueng dood
2017 Samui Song

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.