Pięć Smaków w Domu

Funky Forest

Funky Forest: The First Contact / Naisu no mori: The First Contact
reż. Katsuhito Ishii, Hajime Ishimine, Shinichiro Miki
Japonia 2005, 150’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Polska premiera
Pokazy w kinie
pt 18 lis, 21:00
Kinoteka 1
Kinoteka 1
pn 21 lis, 20:45
Muranów
Muranów
Dostępność online
16 lis, 10:00 – 4 gru
Materiały dodatkowe
Nagrody i festiwale
Światowa premiera: Hawaii IFF 2005
O filmie
Japonia 2005
Czas trwania: 150’
reżyseria: Katsuhito Ishii, Hajime Ishimine, Shinichiro Miki
scenariusz: Katsuhito Ishii, Hajime Ishimine, Shunichiro Miki
zdjęcia: Hiroshi Machida, Kosuke Matsushima
montaż: Katsuhito Ishii, Hajime Ishimine, Shunichiro Miki
muzyka: Toru Midorikawa
obsada: Tadanobu Asano, Susumu Terajima, Ryo Kase, Rinko Kikuchi, Hideaki Anno
producent: Norihisa Harada, Kensuke Shiga
produkcja: AOI Pro.
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

Kultowa surrealistyczna komedia o strukturze płyty winylowej. Obcujemy tu z sekwencjami czystego absurdu, przywodzącymi na myśl niekończący się strumień japońskich reklam, tych najdziwniejszych i najbardziej kreatywnych. Funky Forest to gatunkowo-estetyczny miks z niejednorodną narracją, z całą gamą przedziwnych postaci, które towarzyszą nam w podróży przez nieoczekiwane wątki i scenerie – od nagłych wizyt UFO, psychodelicznych sekwencji snów, niedorzecznego w swej chorografii tańca, aż po kąśliwe występy niepoprawnych politycznie komików i podłączone do ludzkich ciał maszyny, wypluwające z siebie oślizgłe przedmioty. Każdy pokaz Funky Forest to wyjątkowe wydarzenie – kolektywne doświadczanie całego spektrum groteski.

Kult japońskiej produkcji jest wynikiem przepastnej wyobraźni twórców, którzy w Funky Forest wyznaczyli sobie jeden cel – nieustanne przesuwanie granicy dobrego smaku i pułapu absurdu. Za tym szalonym projektem stoi twórcze trio: Katsuhito Ishii (twórca kultowego Smaku herbaty), Hajime Ishimine i Shunichiro Miki. To reżyserzy, którzy równie chętnie wchodzą w polemikę z estetyką Davida Cronenberga i francuskiej ekstremy, założeniami ero-guro-nansensu (erotyka-groteska-nonsens), jak i z japońskimi stereotypami. Spod ich ręki wyszedł więc film wieńczący Japanese New Weird, nieformalną falę dziwności w kinie japońskim, którą charakteryzuje poetyka rozpadu, zakładająca dekonstrukcję zarówno filmowej formy, jak i całej gamy przekonań na temat współczesnej Japonii.

tekst:
Łukasz Mańkowski

Katsuhito Ishii

Mistrz japońskiego surrealizmu, który zasłynął filmem Smak herbaty. Zdaniem krytyków to właśnie Ishii był kluczową postacią, dzięki której Funky Forest osiągnął tak wielki sukces. Odpowiada za skecze manzai, sceny z Guitar Brothers, surrealistyczne sekwencje i zaangażowanie do projektu Tadanobu Asano i Hideakiego Anno.

Wybrana filmografia:

1998 Samehada otoko to momojiri onna / Shark Skin Man and Peach Hip Girl

2000 Party 7

2004 Smak herbaty / Cha no aji / Taste of Tea

2005 Funky Forest / Naisu no mori: The First Contact / Funky Forest: The First Contact

2011 Samagurā: Omae no mirai o hakobe / Smuggler

Hajime Ishimine

Kultowy reżyser reklam oraz twórca muzyki do filmów i reklam. Studiował design na Musashi Art University w Tokio. Po studiach zajął się reżyserowaniem filmów reklamowych. Długo pracował jako specjalista od reklamy dla wielu prestiżowych instytucji kultury i sztuki. W Funky Forest odpowiadał głównie za sekwencje muzyczno-taneczne, stworzył również muzykę do Smaku herbaty Ishiiego.

Shinichiro Miki

Studiował na Musashi Art University i zajmował się promocją oraz reklamą. W swojej karierze występował również jako aktor i użyczał głosu w dubbingu. W Funky Forest zagrał cztery postaci i był odpowiedzialny za sekwencje z cielesnymi instrumentami i urządzeniami podłączonymi do ludzkich ciał. Wyreżyserował również sequel do Funky Forest, czyli The Warped Forest (2011).

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Na naszej stronie wykorzystujemy cookies tj. małe pliki tekstowe, które strona internetowa zapisuje na Twoim komputerze lub urządzeniu przenośnym w chwili, gdy przeglądasz tę stronę. Kliknij tu, aby zmienić ustawienia cookies.