Pięć Smaków w Domu

Moralne dylematy, niezwykli bohaterowie

gość: Kiyoshi Kurosawa

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

oglądaj
Na żywo w studio festiwalowym
nd 28 lis   12:00
online
Uczestnicy

gość:
Kiyoshi Kurosawa (“Żona szpiega”)

prowadzenie:
Katarzyna Borowiecka

Pięć Smaków:
Marcin Krasnowolski


tłumaczenie:
Łukasz Mańkowski

Partner studia

O wydarzeniu

Pięć Smaków co roku prezentuje kino mistrzów i filmy, które w swoich krajach stają się punktami zapalnymi szerokiej publicznej tematy. Wskazujemy, które filmy z tegorocznego programu stawiają swoich bohaterów w sytuacjach granicznych i pokazują momenty, które na różny sposób odmieniły dzieje krajów, w których się rozgrywały.

Gościem studia jest Kiyoshi Kurosawa, legendarny autor japońskiej kinematografii, jeden z autorów stojących za światową falą popularności J-horroru, który w ostatnich latach chętniej sięga po konwencję melodramatyczne i przygląda się historiom zwykłych ludzi uwikłanych w niezwykłe sytuacje. Jego “Żona szpiega”, osadzona w latach 40., to spojrzenie na bardzo drażliwy okres w historii Japonii i zarazem poruszający portret kobiety, stojącej przez kluczowymi życiowymi wyborami. 

Kiyoshi Kurosawa

Kiyoshi Kurosawa

Urodzony w 1955 roku w Kobe. Już w czasie studiów zaczął realizować filmy na kamerze 8mm. Zadebiutował w 1983 fabułą "Kandagawa Wars", która okazała się komercyjnym sukcesem. W 1997 roku przykuł uwagę międzynarodowej widowni horrorem "Kuracja". Jest stałym bywalcem największych międzynarodowych festiwali filmowych – Cannes, Berlinale, Wenecji czy Locarno. W ostatnich latach pokazał na nich m.in. “Wyprawę na brzeg” i “Zanim znikniemy”. Za “Żonę szpiega” otrzymał Srebrnego Lwa za reżyserię na festiwalu w Wenecji oraz statuetkę najlepszego filmu roku Azjatyckich Nagród Filmowych.

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Na naszej stronie wykorzystujemy cookies tj. małe pliki tekstowe, które strona internetowa zapisuje na Twoim komputerze lub urządzeniu przenośnym w chwili, gdy przeglądasz tę stronę. Kliknij tu, aby zmienić ustawienia cookies.