Pięć Smaków w Domu

To nie przepis mojej matki

Not My Mother's Baking
reż. Remi M Sali
Singapur 2020, 112’
napisy: polskie i angielskie

Przygotuj sprzęt i wciśnij play by uruchomić doświadczenie

Międzynarodowa premiera
Sprawdź dostępność!
Dostępność online
25 lis, 10:00 – 6 gru
Materiały dodatkowe
O filmie
Singapur 2020
Czas trwania: 112’
reżyseria: Remi M Sali
scenariusz: Remi M Sali
zdjęcia: Erwin Tan, M. Ridwan
montaż: Dzul Sungit
obsada: Sarah Ariffin, Siti Mastura Alwi, Vincent Tee, Zack Zainal
producent: Ho Pak Kin, Bella Julita, Sheikh Ahmad Bafadhal
produkcja: Studio59 Concepts
język: angielski, malajski, mandaryński
barwa: kolor
Partner

Opis filmu

Sarah żyje w cieniu swojej matki - kulinarnej celebrytki, która całe dnie spędza w studiu nagrań i własnej szkole kucharskiej. Młoda kobieta ma jednak własne pomysły na wyjątkowe ciasta i smakowite kremy, a w trafieniu do szerokiego grona odbiorców chce pomóc jej Imran, chłopak idealny: przystojny, uczynny, szarmancki i najwyraźniej szukający sposobu, by znaleźć w Sarah kogoś więcej niż koleżankę. Pomysł, by zrealizować program internetowy, który wyreżyseruje jego kumpel Edwin, okaże się jednak mieć dalekosiężne i zupełnie nieoczekiwane skutki…

Singapur szczyci się eklektyczną kuchnią, która swoją różnorodność zawdzięcza wieloetnicznemu społeczeństwu. Tradycyjne chińskie dania, malezyjskie rarytasy, cała paleta indyjskich przypraw i importowane smaki europejskie adaptowane na lokalną nutę - to wszystko tworzy unikalną paletę zmysłowych doświadczeń, ale może stać się również powodem kulturowych problemów. Czy córka szanowanej malezyjskiej mistrzyni wypieków i syn z chińskiej rodziny prowadzącej słynną budkę z pieczoną wieprzowiną mogą znaleźć wspólny język? W bezpretensjonalnej rodzinnej historii o przełamywaniu uprzedzeń i szukaniu własnej życiowej drogi znaleźć można wiele kuchennych i kulturowych smaczków, a w role matki i córki wcieliły się prawdziwe gwiazdy singapurskiej sceny kulinarnej.

tekst:
Jagoda Murczyńska

Oglądaj ze smakiem

Na tegorocznych Pięciu Smakach ucztę filmową będzie można połączyć z rzeczywistym doznaniem azjatyckich smaków. We współpracy z najlepszymi warszawskimi restauracjami, specjalizującymi się w azjatyckich kuchniach, stworzyliśmy wyjątkowe zestawy, inspirowane poszczególnymi tytułami sekcji.

Zestaw dedykowany temu filmowi:

Remi M Sali

Remi M Sali ma ponad dwie dekady doświadczenia w opowiadaniu krótkich i długich historii, od teledysków po filmy fabularne. Wraz ze swoim wieloletnim współpracownikiem Dzulem Sungitem zadebiutował krótkimi metrażami "eddy" (1994) i "INfluence" (1995), nagrodzonymi na MFF w Singapurze. W 1998 stworzyli swój pierwszy pełen metraż, "OffCentre", bazujący na uznanej sztuce jednego z najpopularniejszych singapurskich teatrów, Necessary Stage. Przez wiele lat Remi pracował w telewizji, tworząc popularne seriale, filmy telewizyjne, programy edukacyjne, informacyjne i artystyczne, a także cieszące się uznaniem publiczności kulinarne show takie jak "Cinta Kek", "Delicatessen" i "Masak Mini". W ostatniech latach na gruncie kina niezależnego stworzył dwie fabuły, będące inkluzywnymi opowieściami o międzykulturowych, międzyjęzykowych i międzyreligijnych spotkaniach - "Konpaku" (2019) i "To nie jest przepis mojej matki" (2020). 

Filmografia:

1998 Offcentre

2019 Konpaku

2020 To nie jest przepis mojej matki | Not My Mother's Baking

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.