Pięć Smaków w Domu

Archiwum - 12. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

Czerwony fallus

The Red Phallus
Bhutan 2018, 85’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Tashi Gyeltshen
scenariusz: Tashi Gyeltshen
zdjęcia: Jigme T. Tenzing
montaż: Saman Alvitigala
muzyka: Jigme Drukpa, Frances-Marie Uitti
obsada: Tshering Euden, Singye, Dorji Gyeltshen
producent: Tashi Gyeltshen, Kristina Konrad, Ram Krishna Pokharel
produkcja: Studio 108
język: Dzongkha
barwa: kolor

Opis filmu

Szesnastoletnia Sangay mieszka w zasnutej chmurami dolinie Phobjikha w środkowym Bhutanie. Dziewczyna rzadko się odzywa, śpi pod łóżkiem i spotyka się ze starszym od siebie, żonatym mężczyzną. Jej strofujący ją bez przerwy ojciec jest rzeźbiarzem, strugającym drewniane penisy. Mają one odganiać złe moce, ale dla Sangay oznaczają jedynie kpiny ze strony rówieśników.

To tylko jeden z jej problemów. Otoczona bezkresem pięknej przyrody dziewczyna uwięziona jest w ciasnej klatce tradycyjnych reguł kastowego społeczeństwa. Czy narastająca frustracja pomoże jej uwolnić się z tego pozornego raju? Nasycony symbolami zaczerpniętymi z lokalnego folkloru i opowiedziany wysmakowanymi, długimi ujęciami z wykorzystaniem naturalnego światła, "Czerwony fallus" jest kolejnym triumfem młodej kinematografii Bhutanu.

Maja Korbecka

Tashi Gyeltshen

Filmowiec samouk, dziennikarz, poeta i pasjonat kina. Realizował krótkie metraże, z których "Czerwone drzwi" prezentowane były w ramach sekcji Focus: Bhutan na 11. Pięciu Smakach. Jego debiutancki pełen metraż  "Czerwony fallus" powstał na podstawie scenariusza nagrodzonego grantem Open Doors na festiwalu w Locarno. 


Wywiad z reżyserem na blogu Pięciu Smaków

Filmografia:

2008 The Girl With a Red Sky (kr. m.)
2010 A Forgotten Story (kr. m.)
2011 Taekwondo in Bhutan (dok.)
2014 Czerwone drzwi / The Red Door (kr. m.)
2018 Czerwony fallus / The Red Phallus

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.