0

Mały Cheung

Little Cheung / Xilu xiang
reż. Fruit Chan
Hongkong 1999, 118’
projekcja z taśmy 35mm
Projekcje
Cz 14 lis
Muranów
14:30
 
Muranów
Pn 18 lis
Muranów
20:45
 
Muranów
Nagrody i festiwale
Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Locarno 2000 - Srebrny Lew, Złoty Lew (nominacja) Hong Kong Film Awards 2000 - najlepsze zdjęcia (nominacja), najlepszy scenariusz (nominacja)
O filmie
Hongkong 1999
Czas trwania: 118’
reżyseria: Fruit Chan
scenariusz: Fruit Chan
zdjęcia: Wah-Chuen Lam
montaż: Fruit Chan
muzyka: Hing-Cheung Chu, Wah-Chuen Lam
obsada: Yiu Yuet Ming, Mak Wai Fan
producent: Keiko Ino
producent wykonawczy: Doris Yang, Makoto Ueda
produkcja: Golden Network Asia
język: kantoński
barwa: kolor

Opis filmu

Dziewięcioletni Cheung codziennie przemierza rowerem zatłoczone ulice Mongkoku, rozwożąc zamówienia z restauracji swoich rodziców. Chłopiec jest nie tylko bohaterem filmu, ale także jego narratorem – dzięki niemu poznajemy i zaczynamy rozumieć logikę tego hałaśliwego, rządzącego się swoimi regułami miejsca. Cheunga zna tu wielu  ludzi – pełna imigrantów lokalna społeczność trzyma się razem. Pewnego dnia chłopiec spotyka Fan, przebywającą nielegalnie w Hongkongu Chinkę, i bierze ją pod swoje skrzydła. Od tej chwili będą wspólnie grasować po tętniącym chaotycznym pulsem mieście, pracując, robiąc psikusy nielubianym klientom, ale też próbując odnaleźć starszego brata Cheunga, członka triady. Gdy zszedł na złą drogę, został on wyrzucony z domu przez ojca.

Biorąc pod uwagę pesymizm poprzednich filmów Fruit Chana, „Mały Cheung” jest zaskakującym zamknięciem „trylogii przekazania”. Dominuje tu nostalgia i łagodny humor, które czynią ten film ciepłą opowieścią o dorastaniu w wielokulturowym Hongkongu, w którym tradycja wciąż trzyma się mocno, choć na jej plecach czuć oddech zmian.

Marcin Krasnowolski

Fruit Chan

Urodzony w 1969 w Chinach, z których jego rodzina wyemigrowała do Hongkongu. Reżyser, producent, aktor, scenarzysta, przedstawiciel tzw. drugiej nowej fali niezależnego hongkońskiego kina. Ceniony za filmy o tematyce miejskiej, w których często zatrudnia nieprofesjonalnych aktorów, ukazując z bliska życie współczesnych metropolii. Swoje zainteresowanie kwestiami społecznymi łączył z fascynacją awangardowym kinem japońskim lat 60. m.in. twórczością Nagisy Oshimy.

Wybrana filmografia:

1991 Wu ge ji mo de xin / Five Lonely Hearts

1997 Made in Hong Kong / Xiang Gang zhi zao

1998 Najdłuższe lato / Hui nin yin fa dak bit doh / The Longest Summer

1999 Mały Cheung / Xilu xiang / Little Cheung

2000 Durian durian / Làuh Lìn Pìu Pìu / Durian Durian

2001 Hollywood Hongkong / Heung Gong you ge He Li Huo / Hollywood Hong Kong

2004 Pierożki / Jiao zi / Dumplings

2009 Chengdu, wo ai ni / Chengdu, I Love You

2015 My City

2016 Mou sha si shui nian hua / Kill Time

2018 Trzej mężowie / Sam fu / Three husbands

Goście festiwalu

Fruit Chan

reżyser

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.