0

Durian durian

Durian Durian / Liu lian piao piao
reż. Fruit Chan
Hongkong 2000, 116’
Polska premiera
projekcja z taśmy 35mm
Projekcje
Pt 15 lis
Muranów
13:00
 
Muranów
Wt 19 lis
Muranów
18:00
 
Muranów
Nagrody i festiwale
Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji 2000 - Złoty Lew (nominacja) Hong Kong Film Awards 2001 - najlepszy scenariusz, najlepszy debiut
O filmie
Hongkong 2000
Czas trwania: 116’
reżyseria: Fruit Chan
scenariusz: Fruit Chan, Chan Wai-Keung, Zhi Min Sheng
zdjęcia: Lam Wah-Chuen
montaż: Tin Sam-Fat
muzyka: Chu Hing-Cheung, Lam Wah-Chuen
obsada: Mak Wai Fan, Qin Hailu
producent: Carrie Wong
produkcja: Nicetop Independent Ltd.
język: kantoński
barwa: kolor

Opis filmu

Yan przyjechała do Hongkongu z północno-wschodnich Chin na trzymiesięcznej wizie, aby pracować tu w agencji towarzyskiej jako prostytutka. Kolejne dni upływają jej pod znakiem monotonnego czekania z innymi dziewczynami na klientów i na przyjmowaniu ich w ciasnych pokojach hotelowych. Pewnego dnia Yan poznaje przypadkowo Fan (bohaterka „Małego Cheunga”), która przebywa tu nielegalnie z całą rodziną i zarabia myjąc naczynia na ulicy. Ta nietypowa przyjaźń będzie dla nich obu odskocznią od trudnej rzeczywistości.

Gdy Yan wraca z zarobionymi pieniędzmi do swojego rodzinnego miasteczka, zmienia się diametralnie krajobraz i ton filmu. Kobieta nie jest już na marginesie. Odzyskuje podmiotowość, może zainwestować oszczędności i zadecydować o swoim życiu.

„Durian Durian” otworzył kolejną trylogię Fruit Chana -  skupiającą się na prostytutkach i będącą refleksją nad tożsamością Hongkongu już jako części Chin i nad funkcjonowaniem „jednego kraju, dwóch systemów”. Film powstał w okresie, gdy hongkońskie gazety rozpisywały się o kobietach z Chin, które zaczęły pojawiać się na ulicach Pachnącego Portu. Dzięki przemyślanej konstrukcji fabuły, głębokiej analizie społecznie ważnego tematu i wybitnej roli debiutującej Hailu Qin, ten niemalże dokumentalny w stylu film okazał się największym tryumfem artystycznym w karierze Fruit Chana, przynosząc mu uznanie zarówno w Hongkongu jak i na światowych festiwalach – między innymi w Wenecji, gdzie pokazywany był w konkursie.

Marcin Krasnowolski

Fruit Chan

Urodzony w 1969 w Chinach, z których jego rodzina wyemigrowała do Hongkongu. Reżyser, producent, aktor, scenarzysta, przedstawiciel tzw. drugiej nowej fali niezależnego hongkońskiego kina. Ceniony za filmy o tematyce miejskiej, w których często zatrudnia nieprofesjonalnych aktorów, ukazując z bliska życie współczesnych metropolii. Swoje zainteresowanie kwestiami społecznymi łączył z fascynacją awangardowym kinem japońskim lat 60. m.in. twórczością Nagisy Oshimy.

Wybrana filmografia:

1991 Wu ge ji mo de xin / Five Lonely Hearts

1997 Made in Hong Kong / Xiang Gang zhi zao

1998 Najdłuższe lato / Hui nin yin fa dak bit doh / The Longest Summer

1999 Mały Cheung / Xilu xiang / Little Cheung

2000 Durian durian / Làuh Lìn Pìu Pìu / Durian Durian

2001 Hollywood Hongkong / Heung Gong you ge He Li Huo / Hollywood Hong Kong

2004 Pierożki / Jiao zi / Dumplings

2009 Chengdu, wo ai ni / Chengdu, I Love You

2015 My City

2016 Mou sha si shui nian hua / Kill Time

2018 Trzej mężowie / Sam fu / Three husbands

Goście festiwalu

Fruit Chan

reżyser

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.