0
 

Program

Melodia życia

In the Life of Music

Projekcje

15 lis 2018
15 lis
21:30
Kinoteka 2
21 lis 2018
21 lis
18:00
Kinoteka 2
Kambodża, USA 2018, 92’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Caylee So, Sok Visal
scenariusz: Caylee So, Dane Styler
zdjęcia: David D. Rivera, Rojas
montaż: Frank Martinez
muzyka: Gavin Keese
obsada: Ellen Wong, Sovuthy Ker, Kimkhorn Kuch, Sreynan Chea, Vannarith Phem, Picherith Morm, Ratanak Ben
producent: Prach Ly, Caylee So, Neardey Trinh
producent wykonawczy: Brian Lee, Luis Martinez
produkcja: Innovision Pictures
język: Khmer, angielski
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Los Angeles Asian Pacific Film Festival 2018 - Best Director; Asia Pacific Screen Awards 2018 (Nominee)

Opis filmu

Młoda Amerykanka, Hope, jedzie do Kambodży, by spotkać się z najlepszą przyjaciółką swojej matki z czasów młodości. Hope przyszła na świat, gdy jej rodzice byli przetrzymywani w jednym z obozów pracy reżimu Czerwonych Khmerów, po czym udało im się wyemigrować do Stanów Zjednoczonych. Hope wyobraża sobie doświadczenia i przeszłość swoich rodziców.  Tej rekonstrukcji od początku towarzyszy piosenka "Champa Battambang", autorstwa gwiazdy khmerskiego popu lat 60-tych, Sinna Sisamoutha, ponieważ właśnie przy jej dźwiękach rodzice głównej bohaterki się poznali. "Champa Battambang" staje się dla Hope sposobem bliższego poznania własnych korzeni i zrozumienia doświadczeń poprzedniego pokolenia.

"Melodia życia" przedstawia trzy oddalone od siebie w czasie wydarzenia (1968, 1976, 2007), decydujące dla losów jednostki, jak i odzwierciedlające wspólne doświadczenie dwóch pokoleń. Pierwszym z nich są ludzie, których młodość przypadła na okres przewrotu politycznego i tyrańskich rządów reżimu Czerwonych Khmerów; drugą generacją zaś są ich dzieci, które dorastały w diasporze khmerskiej na całym świecie. Po latach pragną oni zrozumieć przeszłość, zrekonstruować historię Kambodży na podstawie rodzinnych wspomnień, ponieważ wiele źródeł, dokumentujących okres od 1953 aż do końca reżimu Czerwonych Khmerów, zostało zniszczonych. Trzy porządki czasowe obrazują odmienne realia, połączone motywem przewodnim, którym jest popularna piosenka "Champa Battambang" i postać Sinna Sisamoutha - symbolu świata, który przeminął. 

Maja Korbecka

Caylee So

Urodzona w 1981 roku w obozie dla uchodźców w Tajlandii, tuż po tym jak jej rodzice uciekli przed okrucieństwami reżimu Czerwonych Khmerów. Kiedy miała trzy lata, jej rodzina wyemigrowała do Stanów Zjednoczonych. W 2011 zrealizowała swój pierwszy film krótkometrażowy, "The Lonely Hour" i rok później ukończyła z wyróżnieniem studia magisterskie z zakresu produkcji filmu na Dodge College of Film and Media Arts. Zdobyła nagrodę Amerykańskiej Gildii Reżyserów Filmowych dla Najlepszej Studentki Reżyserii. Caylee So współorganizuje Cambodian International Film Festival i jest założycielką firmy produkcyjnej Innovision Pictures. "Melodia życia" jest jej pełnometrażowym debiutem. 

Filmografia:

2011 The Lonely Hour (kr. m.)

2011 Testigo Ilegal (kr. m.)

2012 Rupture (kr. m.)

2012 Paulina (kr. m.)

2014 Chpaa: a Medical Mission (kr. m.)

2018 Melodia życia / In the Life of Music 

Sok Visal

Urodzony w 1971 roku w Phnom Penh, jest założycielem wytwórni muzycznej KlapYaHandz oraz firmy produkcyjnej 391 Films, przemianowanej później na 802AD Films. W 2013 roku wraz z Quentinem Clausin ukończył swój debiutancki film, komedię gangsterską "Gems on the Run". Następnie samodzielnie wyreżyserował pierwszy kambodżański film LGBT, "Poppy Goes to Hollywood", który został wybrany do programu 2017 MFF w Busan. Sok Visal również był dyrektorem Chaktomuk Short Film Festival 2015 oraz ambasadorem filmu kambodżańskiego na Luang Prabang Film Festival.

Filmografia:

2013 Kroab Pich / Gems on the Run

2017 Poppy Goes to Hollywood

2018 Melodia życia / In the Life of Music

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal