0
 

Program

Rok 1987

1987: When The Day Comes

Projekcje

16 lis 2018
16 lis
16:45
Kinoteka 1
21 lis 2018
21 lis
20:30
Kinoteka 2
Korea Południowa 2017, 129’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Jang Joon-hwan
scenariusz: Kim Kyung-chan
zdjęcia: Kim Woo-hyung
montaż: Yang Jin-mo
muzyka: Kim Tae-seong
obsada: Kim Yoon-seok, Ha Jung-woo, Yoo Hae-jin, Kim Tae-ri, Park Hee-soon, Lee Hee-joon, Sol Kyung-gu
producent: Lee Woo-jeung
producent wykonawczy: Jeong Tae-sung
produkcja: Woojeung Film
właściciel praw: CJ Entertainment
język: koreański
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Asian Film Awards 2018 – Best Actor (Nominee); Udine FEFF 2018 - Audience Award, Black Dragon Audience Award; Buil Film Awards - Best Cinematography

Opis filmu

W styczniu 1987 roku 22-letni student umiera podczas policyjnego przesłuchania. Z nakazu Dyrektora Parka, ciało ma być poddane kremacji w celu zniszczenia dowodów zbrodni. Prokurator Choi odmawia wykonania polecenia i zarządza autopsję. Policja próbuje zatuszować prawdę, jednak po raporcie z sekcji zwłok do gazet przedostaje się informacja, że przyczyną śmierci był uraz spowodowany torturami. Dyrektor Park usiłuje zamknąć śledztwo, aresztując dwóch detektywów, w tym funkcjonariusza Cho, który w więzieniu wyjawia prawdę jednemu ze strażników. Na nim spoczywa teraz odpowiedzialność, by prawda ujrzała światło dzienne. W międzyczasie protesty przeciwko partii rządzącej się nasilają.

Poprzez losy kilku postaci, różniących się wiekiem i rolą społeczną, reżyser Jang Joo-hwan przedstawia przebieg wydarzeń z wielu różnorodnych perspektyw. Podsumowuje kolejne etapy, które doprowadziły do fali demonstracji społecznych i, w konsekwencji, obalenia rządów autorytarnych i przeprowadzenie demokratycznych wyborów prezydenckich. "Rok 1987" nabiera nowego znaczenia w kontekście zeszłorocznych protestów i impeachmentu Park Geun-hye, córki Park Chung-hee, generała, który przejął władzę absolutną w 1961 roku i był prezydentem Korei Południowej aż do zamachu na jego życie w 1979 roku. Film Jang Joo-hwana daje okazję do krytycznego spojrzenia na przeszłość i teraźniejszość kraju, stając się jednym z najbardziej emblematycznych tytułów współczesnego kina koreańskiego.

Maja Korbecka

Jang Joon-hwan

Urodzony w 1970 roku w Jeonju, mieście w zachodniej części Korei Południowej. Absolwent prestiżowego seulskiego Sungkyunkwan University, założonego już w 1398 roku przez władcę z dynastii Joseon. Jang Joo-hwan zaczął tworzyć krótkie filmy w latach 90-tych, jego pierwszym projektem był "2001 Imagine" ukończony w 1994 roku. Jego pełnometrażowy debiut fabularny, "Save the Green Planet!" (2003), zebrał pochwały krytyków, zdobył miano kultowego koreańskiego filmu science fiction i przyniósł Jang Joo-hwan nagrodę dla Najlepszego Reżysera na 4. Busan Film Critics Awards. 

Wybrana filmografia:

1994 2001 Imagine (kr. m.)

2003 Jigureul Jikyeora! / Save the Green Planet!

2010 Camellia (nowela "Love for Sale")

2013 Hwa-i: Goemul-eul Samkin Ai / Hwayi: A Monster Boy

2017 Rok 1987 / 1987: When the Day Comes

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal