0
 

Program

Młodość

Youth / Fang hua

Projekcje

14 lis 2018
14 lis
20:30
Muranów
16 lis 2018
16 lis
19:30
Kinoteka 1
Chiny 2017, 136’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Feng Xiaogang
scenariusz: Geling Yan (na podst. własnej powieści)
zdjęcia: Pan Luo
montaż: Qi Zhang
muzyka: Lin Zhao, Xiaofei Dai
obsada: Xuan Huang, Miao Miao, Chuxi Zhong, Caiyu Yang, Xiaofeng Li, Keru Wang, Yuan Sui
producent: Zhonglei Wang, Zhongjun Wang, Yu Gong, Ge Song, Jianhong Qi, Fangjun Zhang
produkcja: Huayi Brothers Pictures Limited, Zhejiang Dongyang Mayla Media Co.Ltd, IQiyi Motion Pictures (Beijing) Co. Ltd, Beijing Sparkle Roll Media Corporation, Beijing Jingxi Culture & Tourism Co. Ltd, August First Film Studio
język: mandaryński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Asian Film Awards 2018 – Best Film; Macau International Movie Festival 2017 – Best Picture, Best Writing, Best Director, Best Cinematography; 12th Asian Film Awards – Best Film; China Film Director's Guild Awards – Best Film; Beijing College Student Film Festival – Best New Actor, Best New Actress; 23rd Huading Awards – Best New Actor; Toronto IFF 2017; Taipei Golden Horse FF 2017; Palm Springs IFF 2018; Rotterdam IFF 2018

Opis filmu

Młoda tancerka trafia do elitarnej trupy artystycznej, występującej dla żołnierzy Armii Ludowo-Wyzwoleńczej. Trwają lata 70., czas Rewolucji Kulturalnej. Artyści skoszarowani wokół sal prób żyją niczym w idyllicznej enklawie – skupieni na doskonaleniu umiejętności, wzajemnej rywalizacji, wyjazdach ze spektaklami, rodzących się uczuciach i buzujących emocjach związanych z wkraczaniem w dorosłość. Jedni unikają rozmów o pozostających gdzieś daleko rodzinach, inni w tajemnicy słuchają zakazanych kaset. Niektórzy spotkają się kilka lat później na froncie wojny chińsko-wietnamskiej.

Jak wspominać najpiękniejsze lata młodości, kiedy przypadły one na traumatyczny okres w historii kraju? Reżyser i scenarzystka znaleźli sposób na przekucie własnych wspomnień w pełną nostalgii, a równocześnie bogatą w podteksty melodramatyczną historię. Skąpane w ciepłym świetle kadry urzekają atmosferą beztroski, młodzieńczego idealizmu i pasji – podszyte są jednak melancholią, wybrzmiewającą w półsłówkach, w krótkich scenach kontaktu ze światem zewnętrznym. Twórcom udało się pokazać trudną dekadę z nieoczywistej perspektywy, tworząc złożony obraz dorastającego wówczas pokolenia. Doskonałe zdjęcia i poruszające kreacje aktorskie doczekały się wielu nagród, sam film został zaś uznany za jedną z najważniejszych chińskich produkcji 2017 roku.

Jagoda Murczyńska

Feng Xiaogang

Urodzony w 1958 r. w Pekinie, karierę artystyczną zaczynał jako twórca scenografii w wojskowej trupie artystycznej. W latach 80. trafił do telewizji, gdzie również pracował jako scenograf, a oprócz tego zajął się scenopisarstwem. W latach 90. zadebiutował jako reżyser, szybko stając się specjalistą od tzw. filmów noworocznych, hesui pian; większość z nich okazała się wielkimi przebojami. Jako twórca popularnego kina gatunkowego doczekał się miana "chińskiego Spielberga".

Wybrana filmografia:

1994 Yong shi wo ai / Lost My Love

2001 Pogrzeb grubej ryby / Da wan / Big Shot's Funeral

2004 Świat bez złodziei / Tian xia wu zei / A World Without Thieves

2006 Banquet: 100 dni cesarza / Ye yan / The Banquet

2007 Ostatnia bitwa / Ji jie hao / Assembly

2008 A jeśli to ty / Fei cheng wu rao / If You Are the One

2016 Pani Bovary to nie ja / I Am Not Madame Bovary

2017 Młodość / Fang hua / Youth

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal