0
 

Program

Śmiertelny paradoks

Paradox / Saat Po Long: taam long

Projekcje

16 lis 2018
16 lis
22:00
Kinoteka 2
19 lis 2018
19 lis
22:00
Muranów
Hongkong 2017, 101’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Wilson Yip
scenariusz: Jill Leung, Nick Cheuk
zdjęcia: Kenneth Tse
montaż: Wong Hoi
muzyka: Chan Kwong-wing, Ken Chan
obsada: Louis Koo, Wu Yue, Chris Collins, Tony Jaa, Jacky Cai, Lam Ka Tung, Siraphan Wattanajinda, Ken Lo
producent: Soi Cheang, Paco Wong
produkcja: Aether Film Production
źródło kopii: Bravos Pictures
język: kantoński, tajski, angielski
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Asian Film Awards 2018 - Best Actor, Best Action Film; Golden Horse Awards 2017 - Best Action Choreography (Nominee); Hong Kong Film Awards 2018 - Best Actor, Best Action Choreography, Best Sound Design; Hong Kong Film Critics Society Awards 2017 - Film of Merit

Opis filmu

Twardy hongkoński glina, Lee, jedzie do Pattaya, znanego nadmorskiego miasta w Tajlandii, by odnaleźć swoją zaginioną córkę Chi. Lokalny policjant, Tajlandczyk pochodzenia chińskiego, pozwala Lee, by wziął udział w śledztwie, pomimo że desperacja bohatera popycha go do niekonwencjonalnych metod pracy. Lee zwraca się do mediów, by nagłośnić sprawę i szukać poszlak. Wkrótce do serwera policji zostaje przesłane krótkie nagranie pokazujące w tle scenę porwania, jednak z niewiadomych powodów plik jest szybko wykasowany. Lee nie ma nic do stracenia, lecz lokalni detektywi będą musieli podjąć trudne decyzje, ponieważ w spisek zaangażowane są osoby, z którymi nie należy zadzierać.

"Śmiertelny paradoks" to kontynuacja serii "SPL" (2005, 2015), która okazała się dużym sukcesem komercyjnym i artystycznym. Reżyser Wilson Yip splata losy bohaterów, buduje między nimi sieć zależności, choć wyznawane przez nich wartości życiowe i punkt widzenia się różnią, często prowadząc do nierozwiązywalnych konfliktów. Aktorzy w "'Śmiertelnym paradoksie" mieli możliwość interpretowania swoich ról i modyfikowania profilu bohaterów, co sprawiło, że świetna choreografia scen akcji została uzupełniona o głębię dramatyczną, czego rezultatem jest między innymi przyznanie tytułu Najlepszego Aktora Louisowi Koo na tegorocznym rozdaniu Azjatyckich Nagród Filmowych.

Maja Korbecka

Wilson Yip

Urodzony w 1963 w Hongkongu, od dziecka uwielbiał oglądać filmy. Po ukończeniu liceum zaczął szukać pracy w lokalnym przemyśle filmowym i w 1985 dołączył do zespołu Cinema City and Films Co. - niezwykle wpływowej firmy producenckiej, która zmieniła oblicze popularnego kina w Hong Kongu, realizując filmy Johna Woo, Tsui Harka, Johnniego To i wielu innych. Przez dziesięć lat Wilson Yip wykonywał różne obowiązki w firmie i wreszcie zdobył pozycję asystenta reżysera. Po stopniowym upadku Cinema City and Films Co. w latach 90-tych, ukończył samodzielny debiut reżyserski "Mongkok Story", który spotkał się z pozytywnym przyjęciem ze strony krytyków i publiczności. Następnie zrealizował serię filmów klasy B, z czego "Bio Zombie" zyskał miano kultowego. Punktem zwrotnym w jego karierze był dramat kryminalny "Bullets Over Summer", który był początkiem współpracy z aktorem Louisem Koo. Po ukończeniu tej produkcji Wilson Yip zaczął specjalizować się w kinie akcji, reżyserując kultowe serie "Ip Man" i "SPL". 

Wybrana filmografia:

1995 1:00 AM (nowela)

1996 Wong Gok fung wan / Mongkok Story

1997 Midnight Zone

1998 Bio Zombie

1999 Baau Lit Jing Ging / Bullets Over Summer

2000 Juliet in Love

2001 2002

2002 Ng goh haak gwai dik siu nin / The Mummy, Aged 19

2005 SPL: Saat Po Long / Kill Zone

2006 Lung Fu Mun / Dragon Tiger Gate

2007 Dou Fo Sin / Flash Point

2008 Ip Man

2010 Ip Man 2

2011 Sin Neoi Jau Wan / A Chinese Ghost Story

2015 Ip Man 3

2017 Śmiertelny paradoks / Saat Po Long: Taam Long / Paradox

2018 Ip Man 4

2018 Wesley

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal