0
 

Program

Jutro jest nowy dzień

Tomorrow is Another Day / Huang jin hua

Projekcje

14 lis 2018
14 lis
17:30
Kinoteka 2
15 lis 2018
15 lis
19:30
Muranów
Hongkong 2017, 91’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Chan Tai-lee
scenariusz: Chan Tai-lee
zdjęcia: Radium Cheung
montaż: Nose Chan
muzyka: Day Tai
obsada: Teresa Mo, Ling Man-lung, Ray Lui
producent: Ling Ma-hoi
produkcja: Film Development Fund of Hong Kong, Pegasus Motion Pictures, Golden Scene Company, Local Production, Stellar Mega Film
właściciel praw: Golden Scene Company
język: kantoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Hong Kong Film Awards 2018 - Best Actress, Best New Performer; Asian Film Awards 2018; Shanghai IFF 2017; Hong Kong Asian FF 2017; Malaysia IFF 2018

Opis filmu

Pan i pani Wong, małżeństwo w średnim wieku, opiekuje się dwudziestoletnim autystycznym synem, żyjąc w małym mieszkaniu w bloku socjalnym. Pan Wong pracuje jako instruktor prawa jazdy i pewnego dnia wdaje się w romans z młodszą kobietą. Po ciosie, jakim jest odejście męża z kochanką i samotna opieka nad synem, rozgoryczona Pani Wong zaczyna myśleć o zemście. Znalezienie alternatywnej drogi do samorealizacji i porzucenie bezproduktywnego żalu jest w zasięgu ręki, jednak kobieta wciąż się waha.

Chan Tai-lee jako reżyser i scenarzysta wnikliwie kreśli tło społeczne i codzienność niższej klasy średniej w Hongkongu. Zwraca szczególną uwagę na realia życia osób z autyzmem i dylematy członków rodziny, którzy się nimi opiekują. Chan buduje kontrast pomiędzy rodziną i sąsiedzką wspólnotą, gdzie bohaterowie odnajdują zrozumienie, a światem zewnętrznym, gdzie nie są oni w stanie zaspokoić swoich emocjonalnych potrzeb. "Jutro jest nowy dzień" to popis aktorski debiutanta Ling Man-lunga, Raya Lui i Teresy Mo, której rola przyniosła aktorce nagrodę na tegorocznym Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Hongkongu.

Maja Korbecka

Chan Tai-lee

Urodzony w 1981 roku w Hongkongu, absolwent wydziału filmu i telewizji Hong Kong Baptist University oraz kultury wizualnej na The Chinese University of Hong Kong. Już w czasie studiów magisterskich ukończył scenariusz do filmu "Ip Man" (2008), który odniósł wielki sukces i doczekał się kontynuacji, dwie z nich powstały na podstawie tekstu Chan Tai-lee, który pozostaje czołowym scenarzystą Pegasus Motion Pictures Limited. W swoim debiucie reżyserskim, "Jutro jest nowy dzień", zgromadził obsadę znakomitych aktorów, w tym Teresę Mo i Raya Lui, dwie gwiazdy kina Hongkongu lat 90-tych. Chan obecnie przygotowuje scenariusz do "Big Brother", filmu akcji z Donniem Yenem, oraz kolejnej części uniwersum Ip Mana, "Master Z", z udziałem Michelle Yeoh i Tony'ego Jaa. 

Wybrana filmografia:

2004 Mak dau sin sang / Escape from Hong Kong Island

2008 Ip Man

2010 Ip Man 2

2013 Te shu shen fen / Special ID

2014 Xi you ji: Da nao tian gong / The Monkey King

2015 Ip Man 3

2017 Jutro jest nowy dzie / Huang jin hua / Tomorrow Is Another Day

2018 Dai si hing / Big Brother

2018 Ye Wen hui chuan: Zhang Tianzhi / Master Z: Ip Man Legacy

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal