0
 

Program

Belladonna smutku

Belladonna of Sadness / Kanashimi no Belladonna

Projekcje

18 lis 2018
18 lis
18:00
Muranów
Japonia 1973, 97’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Eiichi Yamamoto
scenariusz: Yoshiyuki Fukuda, Eiichi Yamamoto na podstawie Jules Michelet
zdjęcia: Shigeru Yamazaki
montaż: Masashi Furukawa
muzyka: Masahiko Satoh
obsada: Takao Ito, Aiko Nagayama, Tatsuya Nakadai
producent: Osamu Tezuka, Tadayoshi Watanabe
produkcja: Mushi Production
język: japoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

IFF Berlin 1973; Film Fest Gent 2016; Austin Fantastic Fest 2015; Sitges International Fantastic Film Festival 2015

Opis filmu

Jan i Joanna to młoda para, mieszkająca na wsi w średniowiecznej Francji. Ich szczęście kończy się w noc poślubną, gdy lokalny feudał gwałci Joannę, co wywołuje u dziewczyny serię wizji i nawiedzeń przez diabła. Po incydencie Jan chce jak najszybciej zapomnieć o wydarzeniu, ale tajemniczy głos wciąż podpowiada dziewczynie, że powinna się zemścić na gwałcicielu. W międzyczasie feudał przygotowuje kolejną wyprawę wojenną i podnosi podatki w wiosce, której mieszkańcy cierpią głód. Jan zostaje mianowany poborcą podatkowym, jednak nie udaje mu się wykonać pracy i za karę traci rękę. Na Joannie spoczywa ciężar utrzymania rodziny, zaciąga ona dużą pożyczkę i sama podejmuje pracę lichwiarki, stając się coraz bardziej wpływową osobą w wiosce. W średniowieczu, gdy kobieta z pospólstwa zyskuje zbyt dużo władzy i niezależności, jej historia zazwyczaj nie kończy się dobrze.

"Belladonna smutku" to ostatnia część trylogii Animerama, serii powiązanych tematycznie filmów animowanych dla dorosłych, wymarzonego projektu ojca japońskiej mangi, Osamu Tezuki. Zrealizowana na podstawie proto-feministycznej książki "Czarownica" z 1862 roku autorstwa Jules'a Micheleta, eksperymentalna animacja doby rewolucji seksualnej, to dzisiaj ekscentryczny klasyk i wyjątkowy tytuł w historii japońskiego kina. Strona wizualna nawiązuje do stylu secesyjnego, oszałamia kolorami i skomplikowanymi kompozycjami. Reżyser filmu, Eiichi Yamamoto, używa skrajnych planów filmowych, gra zbliżeniami i oddaleniami kamery, by podkreślić proces ciągłych przeobrażeń i wniknąć w świat wewnętrzny bohaterki. "Belladonna smutku" okazała się klęską finansową i doprowadziła Mushi Production do bankructwa. Dopiero po wielu latach animacja ta została odkryta na nowo i zyskała status kultowej. 

Cyfrowa rekonstrukcja filmu w technologii 4K została podjęta przez trzy amerykańskie firmy: Cinelicious Pics, SpectreVision i Cinefamily. Proces skanowania i rekonstrukcji odbył się w Los Angeles w kwaterze Cinelicious Inc. - firmy postprodukcyjnej, powołanej z inicjatywy Paula Korvera i Dennisa Bartoka, byłego głównego selekcjonera American Cinematheque. 

Maja Korbecka

Eiichi Yamamoto

Urodzony w 1940 roku w prefekturze Kioto. Kiedy był dzieckiem jego ojciec służył w II Wojnie Światowej, więc jego matka wzięła go do swojego rodzinnego domu na wyspie Shodoshima, gdzie dorastał. Eiichii Yamamoto już jako nastolatek wiązał przyszłość z filmami animowanymi, tuż po ukończeniu liceum zaczął pracować z Ryuichi Yokoyama w Studio Otogi. Wkrótce firma wyprodukowała swój pierwszy serial telewizyjny, "Astro Boy", na podstawie niezwykle popularnej mangi autorstwa Osamu Tezuki, z którym W 1961 roku Eiichii Yamamoto założył Mushi Production i zaczął pracować na stanowisku producenta i reżysera. W 1973 zrealizował ostatni film studia, "Belladonna smutku", po czym firma zbankrutowała. Następnie dołączył do Toei, gdzie wyreżyserował bardzo popularne anime "Space Battleship Yamato". W 1991 roku przeszedł na emeryturę. 

Wybrana filmografia:

1964 Tetsuwan Atomu / Astro Boy

1966 Janguru Taitei / Kimba the White Lion

1969 Senya Ichiya Monogatari / A Thousand and One Nights

1970 Kureopatora / Cleopatra

1973 Belladonna smutku / Kanashimi no Belladonna / Belladonna of Sadness

1977 Uchū Senkan Yamato / Space Battleship Yamato

1985 Odin - Koshi Hansen Starlight / Odin: Photon Sailer Starlight

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal