0
 

Program

Umrzesz jutro

Die Tomorrow

Projekcje

18 lis 2018
18 lis
20:00
Muranów
19 lis 2018
19 lis
20:15
Muranów
Tajlandia 2017, 75’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Nawapol Thamrongrattanarit
scenariusz: Nawapol Thamrongrattanarit
zdjęcia: Niramon Ross
montaż: Nawapol Thamrongrattanarit, Chonlasit Upanigkit
muzyka: Tongta Jitdee, Pokpong Jitdee
dźwięk: Wantanee Arunyapongpaisal
obsada: Sunny Suwanmethanont, Patcha Poonpiriya, Sirat Intarachote, Rattanrat Eertaweekul, Morakot Liu, Kanyapak Wuttara, Chutimon Chuengcharoensukying, Violette Wautier, Koramit Vajarasthira, Chonnikan Netjui, Jarinporn Joonkiat, Kom Chauncheun
producent: Pacharin Surawatanapongs, Donsaron Kovitvanitcha
produkcja: Very Sad Pictures
właściciel praw: Asian Shadows
język: tajski
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Berlinale IFF 2018; Hong Kong IFF 2018, Osaka Asian FF 2018

Opis filmu

W sekundzie, w której czytasz to zdanie, na świecie umrą dwie osoby. Jak wyglądają ich ostatnie chwile? Czy zdają sobie sprawę z nadchodzącego końca? Czy o ich śmierci poinformują media? Czy ktoś wrzuci symbol świeczki na Instagram?  

Thamrongrattanarit tworzy esej o śmierci daleki od patosu i nadmiernej dramatyzacji, niemal niepostrzeżenie dotykając najgłębszych emocji. Sześć fabularnych epizodów łączy z fragmentami dokumentalnymi, okraszając całość garścią statystycznych informacji: sucha, ogólna wiedza spotyka się dzięki temu z tym, co najbardziej intymne i jednostkowe. Wśród bohaterów filmu są millenialsi, młodzi dorośli i ponad stuletni mężczyzna: równie bezbronni wobec ironii śmierci, równie prozaicznie przeżywający ostatnie chwile życia. Reżyser powraca do kolażowej formy swojego debiutu, "36", z wyczuciem wykorzystując estetykę nowych mediów i współczesnej popkultury do zadawania niebłahych filozoficznych pytań. Miękkie światło i przygaszone kolory nadają całości oniryczny charakter, ale poruszone w filmie kwestie wyraźnie wybrzmiewają w głowie jeszcze długo po seansie.

Jagoda Murczyńska

Nawapol Thamrongrattanarit

Urodzony w 1984 roku, studiował filologię chińską na Chulalongkorn University w Bangkoku. Krytyk filmowy, scenarzysta, współzałożyciel Third Class Citizen, tajskiej grupy zrzeszającej aktywistów filmowych. Brał udział w Berlinale Talent Campus, a w 2013 w Bienalle College w Wenecji. Jego "36" otrzymał nagrodę główną People’s Jury 7. Festiwalu Pięć Smaków.

Filmografia:

2006 Bangkok Tanks (k.m.)

2012 36

2013 Mary is Happy, Mary is Happy

2014 The Master (dok.)

2015 Atak serca / Heart Attack / Freelance: Ham puay... Ham phak... Ham rak mor

2017 Umrzesz jutro / Die Tomorrow

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal