0
 

Program

Bezimienne ptaki

Birds Without Names / Kanojo ga sono na wo shiranai toritachi

Projekcje

18 lis 2018
18 lis
18:00
Kinoteka 1
20 lis 2018
20 lis
19:30
Kinoteka 1
Japonia 2017, 123’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Kazuya Shiraishi
scenariusz: Taeko Asano (na podst. powieści Mahokaru Numaty)
zdjęcia: Takahiro Hashibara
montaż: Hitomi Kato
muzyka: Takashi Omama
obsada: Yu Aoi, Sadao Abe, Tori Matsuzaka, Yutaka Takenouchi, Eri Murakawa, Shu Nakajima
producent: Kazumi Fikase, Akihisa Yamamoto, Noriko Nishiguchi
produkcja: C&I Entertainment
język: japoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Award of the Japanese Academy 2017 – Best Actress; Asian Film Awards 2018 – Best Actress (Nominee); Toronto IFF 2017 ; San Diego Asian FF 2017; Busan IFF 2017

Opis filmu

Towako nie jest miłą dziewczyną. Wszystko ją drażni, łatwo wpada w histerię, z chłodnym okrucieństwem traktuje swojego partnera, który nie tylko z zaskakującą cierpliwością znosi jej wyskoki, ale też zarabia na jej utrzymanie. Tymczasem na horyzoncie pojawia się nowy mężczyzna, za którym kobieta bez wahania podąża – być może dlatego, że przypomina on tajemniczą postać z jej przeszłości?

Adaptacja powieści jednej z najbardziej poczytnych współczesnych japońskich pisarek to przewrotny dramat, balansujący na granicy psychologicznego thrillera. Historia toksycznego romansu podważa konwencjonalne rozpisanie męskich i kobiecych ról, podążając w stronę ciemnych emocji i niebezpiecznych impulsów. Yu Aoi, ulubienica japońskiej publiczności, która zasłynęła w rolach uroczych, nieśmiałych bohaterek, dostaje dzięki temu pole do popisu w radykalnie innym charakterze: z jej postacią trudno sympatyzować, a równocześnie nie sposób oderwać od niej wzroku. Opowieść o pożądaniu, uległości i zemście przywodzi krytykom na myśl tropy znane z filmów Park Chan-wooka czy Tetsuyi Nakashimy: miłość nieodłącznie jest tu powiązana z szaleństwem, a intensywność uczuć nie pozwala na racjonalne działania.

Jagoda Murczyńska

Kazuya Shiraishi

Urodzony w 1974 r., pracował jako asystent twórców m.in. Kojiego Wakamatsu. Realizował reklamy, krótkie metraże, seriale telewizyjne i teledyski, zadebiutował w 2009 filmem "Lost Paradise in Tokyo", pokazanym na festiwalu w Busan. Za kolejny, "Koyaku", otrzymał nagrodę na festiwalu w Yokohamie oraz kilka nominacji do nagród Japońskiej Akademii Filmowej. 

Wybrana filmografia:

2009 Rosutoparadaisu in Tokyo / Lost Paradise in Tokyo

2013 Kyoaku / The Devil's Path

2015 Joshi no jiken wa taitei toilet de okorunoda

2016 Nihon de ichiban warui yatsura / No. 1 Bad Guys in Japan

2017 Kanojo ga sono na wo shiranai toritachi / Birds Without Names

2017 Świt kociaków / Mesunekotachi / Dawn of the Felines

2018 Kew wilków / Koro no chi / The Blood of Wolves

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal