0
 

Program

Krew wilków

The Blood of Wolves / Koro no chi

Projekcje

14 lis 2018
14 lis
20:30
Kinoteka 2
18 lis 2018
18 lis
20:30
Kinoteka 1
Japonia 2018, 126’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Kazuya Shiraishi
scenariusz: Junya Ikegami (na podst. powieści Yuko Yuzuki)
zdjęcia: Takahiro Haibara
montaż: Hitomi Kato
muzyka: Goro Yasukawa
obsada: Koji Yakusho, Tori Matsuzaka, Yoko Maki, Shido Nakamura, Yutaka Takenouchi, Junko Abe, Tomorowo Taguchi, Yosuke Eguchi
producent: Kazuto Amano
produkcja: Toei Company
właściciel praw: Toei Company
język: japoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Udine Far East FF 2018; Nippon Connection FF 2018, Sydney FF 2018; New York Asian FF; Bucheon International Fantastic FF

Opis filmu

Upalne lato 1988 roku, niedługo przed wprowadzeniem prawa radykalnie ograniczającego zorganizowaną przestępczość. Praworządny młody policjant zostaje asystentem weterana, który w brutalnych rozgrywkach z yakuzą porusza się ze zwinnością i sprytem starego drapieżnika. Jego metody działania i bliskie kontakty z gangsterami wydają się jednak zwierzchnikom podejrzane: skonfrontowany z nimi początkujący detektyw będzie musiał na ostrą próbę wystawić swoje poczucie sprawiedliwości. W mrocznych zaułkach, za zasuwającymi się cicho drzwiami starych willi i w ekskluzywnych domach rozkoszy pozna jednak świat, który krwawo zapisze się w jego pamięci.

Shiraishi z rozmachem reaktywuje klasyczne gangsterskie kino z najlepszej szkoły Kinjiego Fukasaku, którego "Battles Without Honor and Humanity" były bezpośrednim punktem odniesienia dla realizacji filmu. Tu także przenosimy się w sam środek rywalizacji dwóch gangów na ulicach Hiroshimy, portretowanej w nasyconych kadrach i dynamicznych ujęciach przez Takahiro Haibarę. Ekspresyjny montaż, zawrotne tempo scen akcji i bezkompromisowe okrucieństwo nie pozwalają ani na chwilę wytchnienia. Siłą filmu jest jednak błyskotliwie poprowadzona narracja, czarny humor – a przede wszystkim niepodważalna charyzma wcielającego się w główną role Kojiego Yakusho, którego cyniczna zgryźliwość ma siłę rażenia większą niż kolejne wystrzeliwane magazynki.

Jagoda Murczyńska

Kazuya Shiraishi

Urodzony w 1974 r., pracował jako asystent twórców m.in. Kojiego Wakamatsu. Realizował reklamy, krótkie metraże, seriale telewizyjne i teledyski, zadebiutował w 2009 filmem "Lost Paradise in Tokyo", pokazanym na festiwalu w Busan. Za kolejny, "Koyaku", otrzymał nagrodę na festiwalu w Yokohamie oraz kilka nominacji do nagród Japońskiej Akademii Filmowej. 

Wybrana filmografia:

2009 Rosutoparadaisu in Tokyo / Lost Paradise in Tokyo

2013 Kyoaku / The Devil's Path

2015 Joshi no jiken wa taitei toilet de okorunoda

2016 Nihon de ichiban warui yatsura / No. 1 Bad Guys in Japan

2017 Kanojo ga sono na wo shiranai toritachi / Birds Without Names

2017 Świt kociaków / Mesunekotachi / Dawn of the Felines

2018 Kew wilków / Koro no chi / The Blood of Wolves

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal