0
 

Program

Mord

Killing / Zan

Projekcje

15 lis 2018
15 lis
22:15
Muranów
17 lis 2018
17 lis
20:00
Kinoteka 1
Japonia 2018, 80’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Shinya Tsukamoto
scenariusz: Shinya Tsukamoto
zdjęcia: Shinya Tsukamoto, Satoshi Hayashi
montaż: Shinya Tsukamoto
muzyka: Chu Ishikawa
obsada: Sosuke Ikematsu, Yu Aoi, Tatsuya Nakamura, Shinya Tsukamoto, Ryusei Maeda
producent: Shinya Tsukamoto
produkcja: Kaiju Theater
język: japoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Toronto IFF 2018; Venice IFF 2018; Sitges - Catalonian IFF

Opis filmu

Po 250 latach pokoju kasta samurajów czuje się odsunięta na margines historii. Posępny ronin, Mokunoshin, spędza czas w niewielkiej wiosce, ucząc sztuki miecza jednego z młodych chłopów i spędzając czas z jego małomówną siostrą. Tymczasem w zamkniętej na świat Japonii pojawiają się negocjatorzy z Zachodu. Dla bezczynnych wojowników to pretekst, by znów ruszyć w drogę – jednak motywacje wielu z nich nie są do końca czyste.

Tsukamoto, słynący z nieszablonowego podejścia do gatunków filmowych, po raz pierwszy mierzy się z kinem samurajskim, które w ostatnich latach zostało w Japonii zdominowane przez mangowe interpretacje. "Mord" tymczasem to śmiertelnie poważny powrót do surowej formy i samej esencji gatunku. Każde cięcie samurajskiego miecza ma tu bergmanowski ciężar, a konsekwencje podejmowanych przez bohaterów decyzji prowokują do przemyślenia na nowo pojęć takich jak honor i wierność. To kolejny po "Ogniach w polu" film reżysera, który odziera wojnę i walkę z popkulturowej efektowności, z nieubłaganą szczerością konfrontując widza z najbardziej podstawowymi egzystencjalnymi pytaniami. Wirtuozerskie opanowanie władania mieczem to piękna sztuka, jednak co tak naprawdę oznacza wykorzystanie jej w życiu?

Jagoda Murczyńska

Shinya Tsukamoto

Urodzony 1 stycznia 1960 r. reżyser, producent, aktor, montażysta, scenarzysta, konsekwentnie podążający ścieżką niezależnego filmowca. Jedna z najważniejszych postaci powojennego kina japońskiego, autor przełomowego "Tetsuo - człowiek z żelaza" z 1989 r. czy okrzykniętych jednym z najbardziej wstrząsających filmów wojennych "Ogni w polu" (2014). Większość jego filmów wymyka się łatwemu zaszufladkowaniu gatunkowemu, łącząc w sobie elementy horroru, science-fiction, monster movie, thrillera czy dramatu. 

Wybrana filmografia:

1975 Kyodai gokiburi monogatari

1989 Tetsuo - człowiek z żelaza / Tetsuo / Tetsuo the Iron Man

1990 Yokai Hanta - Hiruko / Hiruko the Goblin

1998 Bullet Ballet

2002 Wąż czerwcowy / Rokugatsu no hebi / A Snake of June

2004 Buitaru / Vital

2011 Kotoko

2014 Ognie w polu / Nobi / Fires on the Plain

2018 Mord / Zan / Killing

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal