Program

Portret: Ann Hui

Nadejdzie nasz czas

Our Time Will Come / Ming yue ji shi you

Projekcje

15 lis 2017
21:00
Muranów
17 lis 2017
16:45
Kinoteka 3
Hongkong, Chiny 2017, 130’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Ann Hui
scenariusz: He Jiping
zdjęcia: Nelson Yu Lik-wai
montaż: Mary Stephen
muzyka: Joe Hisaishi
obsada: Zhou Xun, Eddie Peng, Wallace Huo, Deannie Yip, Tony Leung Ka-fai
producent: Ann Hui, Stephen Lam, Roger Lee
produkcja: Bona Film Group, Class Limited, Distribution Workshop, Entertainment Team Media Group, Quidam Studios
język: kantoński, mandaryński, japoński
barwa: kolor

Opis filmu

W swoim najnowszym obrazie reżyserka powraca – po zrealizowanym trzy lata wcześniej "Złotym wieku" – do czasów japońskiej okupacji Hongkongu w trakcie II wojny światowej. By opowiedzieć o skomplikowanych relacjach i okrutnej historii ponownie sięga po wieloperspektywiczną narrację. Skupia ją wokół postaci Fang (Zhou Xun) – nauczycielki, która drogą kolejnych zbiegów okoliczności coraz silniej angażuje się w lokalny ruch oporu.

Dzięki doskonale dopracowanej warstwej wizualnej i dźwiękowej oraz typowemu dla Ann Hui oszczędnemu operowaniu konwencjami gatunkowymi, każdy wystrzał czy świst szabli przeszywa powietrze ze zdwojoną mocą. Hongkong lat 40. XX wieku zostaje sportretowany jako przestrzeń złowieszczo pusta i pokryta cieniem niepewności. Minimalistyczna ścieżka dźwiękowa Joe Hisaishiego towarzyszy przemianie Fang z zakochanej w literaturze nauczycielki w świadomą swojej sprawczości i tożsamości emisariuszkę.

 

Czytaj: Wywiad z Ann Hui
CZYTAJ: ESEJ GINY MARCHETTI O KINIE ANN HUI
CZYTAJ: ESEJ o "Nadejdzie nasz czas"

Emilia Skiba

Ann Hui

Urodzona w 1947 roku w Mandżurii. Absolwentka University of Hong Kong i London Film School. Reżyserka, scenarzystka, producentka, aktorka. Jedna z czołowych postaci hongkońskiej nowej fali. Zdobyła uznanie jako autorka filmów poruszających kontrowersyjne społeczne tematy, m.in. w swojej "Trylogii wietnamskiej".

> Esej Giny Marchetti o kinie Ann Hui

Filmografia:

1979 Tajemnica / Fung gip / The Secret

1982 Boat People. Uchodźcy z Wietnamu / Tau ban no hoi / Boat People

1990 Ke tu qui hen / Song of the Exile

1995 Letni śnieg / Nu ren si shi / Summer Show

1999 Qian yan wan yu / Ordinary Heroes

2008 Tacy jesteśmy / Tin Shui Wai dik yat yu ye / The Way We Are 

2009 Noc i mgła / Tin Shui Wai dik ye yu mo / Night and Fog 

2011 Proste życie / Tao jie / A Simple Life

2014 Złoty wiek / Huang jin shi dai / The Golden Era

2017 Nadejdzie nasz czas / Ming yue ju shi you / Our Time Will Come

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal