Program

Portret: Ann Hui

Letni śnieg

Summer Snow / Nu ren si shi

Projekcje

16 lis 2017
20:45
Muranów
17 lis 2017
12:00
Muranów
Hongkong 1995, 100’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Ann Hui
scenariusz: Chan Man-keung
zdjęcia: Mark Lee Pin-bing
montaż: Wong Yee Shun
muzyka: Otomo Yoshihide
obsada: Roy Chiao, Josephine Siao, Law Kar-ying
producent: Ann Hui, Roger Lee, Raymond Chow
produkcja: Class, Golden Harvest Company, Harvest Crown
język: kantoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Berlinale IFF 1995 - Prize of the Ecumenical Jury, Silver Berlin Bear fo Best Actress; Golden Horse FF 1995 - Best Leading Actress, Best Supporting Actor, Best Cinematography, Best Feature Film; Hong Kong Film Awards 1996 - Best Picture; Best Director; Best Actor; Best Actress; Best Supporting Actor; Best Screenplay

Opis filmu

Sportretowane z lekkością i humorem zmagania z codziennością 40-letniej May Sun (Josephine Siao), która stara się połączyć pracę zawodową z wymogami życia rodzinnego. W centrum problemów rodzinnych stoi pogarszający się stan zdrowia jej teścia, cierpiącego na Alzheimera. Po przedwczesnej śmierci jego żony, tradycyjny układ rodzinny wyznacza May na rolę jego nowej opiekunki. Obarczona kolejnym obowiązkiem bohaterka staje przed trudną decyzją o oddaniu teścia do domu opieki i przeciwstawieniu się tradycyjnym wartościom.

W roku powstania "Letni śnieg" był w Hongkongu pionierskim i odważnym przykładem mówienia o starości i związanych z nią chorobach w sposób poważny i godny, a sam temat wybrzmi równie silnie w późniejszym o blisko dwie dekady "Prostym życiu".

"Letni śnieg" docenili krytycy i lokalna publiczność – to jak dotąd najczęściej nagradzany tytuł reżyserki. Nagrodę dla najlepszego filmu otrzymał m.in. podczas prestiżowych Golden Horse Awards oraz Hong Kong Film Awards. Poza Azją prezentowany był w konkursie głównym 45. Berlinale, gdzie Josephine Siao wyróżniono Srebrnym Niedźwiedziem, a sam film otrzymał nagrodę Jury Ekumenicznego.

 

Czytaj: Wywiad z Rogerem Lee, producentem filmu
CZYTAJ: ESEJ GINY MARCHETTI O KINIE ANN HUI


Emilia Skiba

Ann Hui

Urodzona w 1947 roku w Mandżurii. Absolwentka University of Hong Kong i London Film School. Reżyserka, scenarzystka, producentka, aktorka. Jedna z czołowych postaci hongkońskiej nowej fali. Zdobyła uznanie jako autorka filmów poruszających kontrowersyjne społeczne tematy, m.in. w swojej "Trylogii wietnamskiej".

> Esej Giny Marchetti o kinie Ann Hui

Filmografia:

1979 Tajemnica / Fung gip / The Secret

1982 Boat People. Uchodźcy z Wietnamu / Tau ban no hoi / Boat People

1990 Ke tu qui hen / Song of the Exile

1995 Letni śnieg / Nu ren si shi / Summer Show

1999 Qian yan wan yu / Ordinary Heroes

2008 Tacy jesteśmy / Tin Shui Wai dik yat yu ye / The Way We Are 

2009 Noc i mgła / Tin Shui Wai dik ye yu mo / Night and Fog 

2011 Proste życie / Tao jie / A Simple Life

2014 Złoty wiek / Huang jin shi dai / The Golden Era

2017 Nadejdzie nasz czas / Ming yue ju shi you / Our Time Will Come

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal