Program

Portret: Sion Sono

Antyporno

Antiporno / Anchi poruno
Japonia 2016, 78’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Sion Sono
scenariusz: Sion Sono
zdjęcia: Maki Ito
montaż: Junichi Ito
muzyka: Susumu Akizuki
obsada: Ami Tomite, Mariko Tsutsui, Fujiko, Sayaka Kotani, Tomo Uchino, Hirari Ikeda, Ami, Saki
producent: Naoko Komuro, Masahiko Takahashi
produkcja: Django Film, Nikkatsu
język: japoński
barwa: kolor

Opis filmu

Kyoko, aktorka, modelka, gwiazda, wygląda na trochę znudzoną, zamknięta w bajecznie kolorowym apartamencie. Bawi się telefonem, przebiera w kolejne, niewiele zakrywające koronkowe fatałaszki. Wygłasza pełne pasji monologi, wyżywa się na asystentce, poddając ją wszelakim upokorzeniom. Czy to rzeczywistość, czy może ćwiczenia do roli? Kto tu kogo upokarza, kto tu kogo podgląda? I skąd wziął się erotyczny film, który bohaterka wyświetla na ścianie?

Sono miesza porządki rzeczywistości i myli tropy, wciągając widza w perwersyjną grę z – wydawałoby się przewidywalną – formą gatunkową. Barwny, dopieszczony wizualnie spektakl kryje wiele niespodzianek (a także nawiązań do innych prac reżysera – między innymi jego obrazów malarskich, ale też do wczesnego filmu "Jestem Keiko", gdzie zastosował podobne rozwiązania estetyczne). Całości bliżej do filmów Lyncha niż typowego filmu erotycznego, a zaprojektowane przez Sono narracje prowadzą widza na nieoczekiwane tereny.

Film powstał w ramach projektu reaktywacji kultowego cyklu Nikkatsu: popularnej na przełomie lat 70. i 80. serii "Roman porno", w której erotyczne filmy realizowali najbardziej awangardowi twórcy epoki. Stworzona dla utrzymania wytwórni w czasach kryzysu kinowej frekwencji, okazała się polem startowym dla wielu artystów, dla których zamknięte były drzwi wielkich producentów, a przy tym fenomenem kulturowym, który wywarł wpływ na wielu późniejszych artystów. Z okazji zbliżającej się 45. rocznicy powstania serii wytwórnia zaprosiła do współpracy Siona Sono, Hideo Nakatę, Akihiko Shiotę, Kazuyę Shiraishiego oraz Isao Yukisadę. Nikkatsu stawia sobie za cel powrót do wysokojakościowej erotyki: w czasach, gdy seks stał się łatwo dostępnym towarem, producenci chcą postawić wysoko poprzeczkę i szukać sposobu opowiadania o seksualności w ambitny i ekstrawagancki sposób.

Jagoda Murczyńska

Sion Sono

Urodzony w 1961 r., poeta, performer, filmowiec, malarz, muzyk. Jeden z najbardziej wpływowych twórców niezależnego japońskiego kina, regularny bywalec międzynarodowych festiwali, ceniony za radykalną wizję artystyczną, umiejętność łączenia szokującej formy z celną społeczną krytyką i bezkompromisowy filmowy język. Jego filmografia obejmuje niemal 50 tytułów - od punkowego kina eksperymentalnego po efektowne surrealistyczne thrillery i brawurowe filmy o nastolatkach.

Wybrana filmografia:

1985 Jestem Sion Sono! / Ore wa Sono Sion da!! / I Am Sion Sono!

2001 Jisatsu sakuru / Suicide Club

2008 Miłość obnażona / Ai no mukidashi / Love Exposure

2010 Tsumetai nettaigyo / Cold Fish

2013 Zabawmy się w piekle / Jigoku de naze warui / Why Don't You Play in Hell

2014 Tokyo Toraibu / Tokyo Tribe

2015 Love & Peace

2015 Shinjuku suwan / Shinjuku Swan Kabukicho Skauto Sabaibaru

2015 Riaru onigokko / Tag

2015 Gwiazda szeptów / Hiso hiso boshi / The Whispering Star

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal