Archiwum - 10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

Wojownicy / Korponoc: Granice wytrzymałości

Miłość za sto jenów

100 Yen Love / Hyaku yen no koi
Japonia 2014, 113’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Masaharu Take
scenariusz: Shin Adachi
zdjęcia: Hiromitsu Nishimura
montaż: Chieko Suzaki
muzyka: Shogo Kaida
obsada: Sakura Ando, Hirofumi Arai, Tadashi Sakata, Yozaburo Ito, Miyoko Inagawa, Saori, Osamu Shigematsu, Toshie Negishi
producent: Gen Sato, Yuji Hiratai, Yoshinori Kano
produkcja: Spotted Productions
język: japoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Awards of the Japanese Academy 2016 - Best Actress, Best Screenplay; Blue Ribbon Awards 2015 - Best Actress; Japanese Professional Movie Awards 2014 - Best Film, Best Director; Kinema Junpo Awards 2015 - Best Actress; Puchon International Fantastic FF 2015 - NETPAC Award; Tokyo IFF 2014 - Japanese Cinema Splash Best Picture Award

Opis filmu

Ichiko: przypadek beznadziejny. Trzydziestodwulatka bez perspektyw na przyszłość, gnieżdżąca się z rodzicami w niewielkiej klitce, od czasu do czasu wypełzająca na światło dzienne w niezmiennie poplamionych i powyciąganych ubraniach. Kiedy do rodzinnego domu wprowadza się z synkiem rozwodząca się siostra, konflikt jest nieunikniony. Żeby móc mieszkać samodzielnie, Ichiko zatrudnia się w sklepie "Wszystko za 100 jenów"; jak się okazuje, w pobliżu znajduje się klub, w którym trenuje całkiem przystojny bokser.

Film Masaharu Take to przejmująca opowieść z mocnymi punktami zwrotnymi. Historia o boksowaniu się z życiem i nieoczekiwanie odkrytej woli walki nie jest lukrowaną, stereotypową narracją o metamorfozie: reżyserowi udało się połączyć uderzający realizm z emocjonalną głębią, uzupełniając je nutami czarnego humoru. Przenikliwy portret psychologiczny bohaterki przekłada się zarazem na diagnozę współczesnego japońskiego społeczeństwa, a doskonale zrealizowane sceny bokserskie pozwalają niemal fizycznie odczuć doświadczenia bohaterki.

Projekt otrzymał Grand Prix w konkursie scenariuszowym imienia Yusaku Matsudy i stał się przebojem japońskiego kina niezależnego. W castingu szukano aktorki, która będzie potrafiła połączyć liryzm z bokserską energią: wybrana z ponad siedmiuset kandydatek Sakura Ando po raz kolejny udowodniła swoje mistrzowskie umiejętności. W roku premiery zgarnęła większość branżowych nagród aktorskich, a "Variety" nazwało ją "rzadkim aktorskim talentem, który porównać można do największego japońskiego mistrza, Toshiro Mifune". Film został zgłoszony jako japoński kandydat do Oscara w 2015 roku.

Jagoda Murczyńska

Masaharu Take

Urodzony w 1967, absolwent Uniwersytetu Meiji. Pracował jako asystent reżyserów takich jak Takashi Ishii czy Yoichi Sai. Zadebiutował w 2007 roku.

Filmografia:

2007 Boi mitsu Pusan / Boy Meets Pusan
2008 Kafe Daikanyama: Suwito boizu / Cafe Daikanyama: Sweet Boys
2009 Hanamuko wa 18 sai / The Bridegroom is 18 Years Old
2009 Kafe souru / Café Seoul
2012 Eden
2013 Mongol yakyu seishunki / Mongolian Baseball
2014 In za hiro / In the Hero
2014 Miłość za 100 jenów / Hyakuen no koi / 100 Yen Love

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal