Archiwum - 10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

Portret: Sion Sono

Scena życia

A Man's Flower Road / Otoko no hanamichi
Japonia 1986, 110’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Sion Sono
scenariusz: Sion Sono
zdjęcia: Sion Sono
montaż: Sion Sono
obsada: Sion Sono, Otomi Sono, Izumi Sono, Michika Sono
producent: Sion Sono
język: japoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Pia Film Festival 1986 - Grand Prix

Opis filmu

Surowe, punkowe, dynamiczne obrazy to skondensowany wyraz emocji kontestujących rzeczywistość dwudziestokilkulatków. Sono kieruje kamerę na siebie samego i grupę znajomych, biegających z wrzaskiem po mieście czy inscenizujących scenę porwania przez mityczne wodne stwory. Młody twórca portretuje też własną rodzinę, w zaskakujący sposób zderzając poetykę rozedrganego "home video" z metaforyczną instalacją. Fabuła nie jest tu istotna: to rodzaj anarchistycznego pamiętnika czy szkicownika z pomysłami, które twórca rozwijać będzie w kolejnych latach.

Jeden z pierwszych filmów Sono to doskonały przykład "jishu eiga" – filmów "zrób-to-sam", realizowanych bez budżetu, z gorączkowego pragnienia uwieczniania na taśmie ruchomych obrazów - które w Japonii miały swój złoty okres w latach 80. Do tego rodzaju spontanicznych, zasilanych czystą twórczą energią eksperymentów reżyser nawiąże niemal trzy dekady później w "Zabawmy się w piekle", portretującym grupę młodych filmowców-amatorów, szalejących z kamerą wśród członków yakuzy.

Slowo "hanamichi" z oryginalnego tytułu oznacza część sceny w teatrze kabuki, na której prezentują się wchodzące na nią postaci, co okazało się prorocze – film stał się przepustką Sono do świata filmu. Otrzymał za niego Grand Prix festiwalu filmów niezależnych Pia, a powiązane z nagrodą stypendium pozwoliło mu na realizację pierwszego profesjonalnego pełnego metrażu.

Film, pochodzący z archiwum festiwalu Pia, został przez organizatorów odnowiony (z całym szacunkiem dla chropowatej jakości oryginalnej taśmy 8mm) i poddany cyfryzacji w ramach projektu promowania niezależnego kina japońskiego z lat 70. i 80. XX wieku.

Jagoda Murczyńska

Sion Sono

Urodzony w 1961 r., poeta, performer, filmowiec, malarz, muzyk. Jeden z najbardziej wpływowych twórców niezależnego japońskiego kina, regularny bywalec międzynarodowych festiwali, ceniony za radykalną wizję artystyczną, umiejętność łączenia szokującej formy z celną społeczną krytyką i bezkompromisowy filmowy język. Jego filmografia obejmuje niemal 50 tytułów - od punkowego kina eksperymentalnego po efektowne surrealistyczne thrillery i brawurowe filmy o nastolatkach.

Wybrana filmografia:

1985 Jestem Sion Sono! / Ore wa Sono Sion da!! / I Am Sion Sono!

2001 Jisatsu sakuru / Suicide Club

2008 Miłość obnażona / Ai no mukidashi / Love Exposure

2010 Tsumetai nettaigyo / Cold Fish

2013 Zabawmy się w piekle / Jigoku de naze warui / Why Don't You Play in Hell

2014 Tokyo Toraibu / Tokyo Tribe

2015 Love & Peace

2015 Shinjuku suwan / Shinjuku Swan Kabukicho Skauto Sabaibaru

2015 Riaru onigokko / Tag

2015 Gwiazda szeptów / Hiso hiso boshi / The Whispering Star

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal