0
 

Archiwum - 5. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

Opowieść o dwóch siostrach

A Tale of Two Sisters / Janghwa, Hongryeon
Korea Południowa 2003, 115’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Kim Jee-won
scenariusz: Kim Jee-won
zdjęcia: Lee Mo-gae
montaż: Lee Hyeon-mi
muzyka: Lee Byung-woo
obsada: Kim Kap-su, Yum Jung-ah, Lim Su-jeong, Moon Geun-Young
producent: Oh Jeong-wan, Oh Gi-Min
produkcja: B.O.M. Film Productios Co.
język: koreański
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Festiwal Filmów Fantastycznych w Brukseli 2004 - najlepsza aktorka, Screamfest w Los Angeles 2003 - najlepszy film

Opis filmu

Oto wywiedziona z nauk Buddy, filmowa refleksja na temat iluzoryczności obrazu świata, gotycka, pełna grozy opowieść. Podstawą scenariusza jest stara, koreańska legenda Róża i Lotos, sfilmowana do tej pory aż pięciokrotnie. Pierwszy raz w 1924 roku, a ostatni w 2003 właśnie przez Kima.

Śledzimy losy dwóch sióstr, które na skutek tragicznych przeżyć w dzieciństwie, zostały zamknięte w szpitalu psychiatrycznym. Po latach zostają przywrócone światu. W odciętym od cywilizacji domostwie czeka na nie ojciec i nienawidząca dziewcząt macocha. Z początku nic nie wskazuje na to, że egzystencja domowników zostanie zakłócona przez wewnętrzny konflikt. Jednak z dnia na dzień między siostrami a macochą i ojcem narasta napięcie. Nie wiadomo, czy jest to sytuacja wywołana przez ludzi, czy może przez dom, kryjący w sobie makabryczną tajemnicę, o której nikt nie mówi, ale która wydaje się rzucać ponury cień na życie bohaterów.

Film przywołuje na myśl wybitne, klasyczne kino grozy – "Upadek domu Usherów" Jeana Renoira, "Laurę" Alfreda Hitchcocka, "Grobowiec Ligei" Rogera Cormana, czy "Lśnienie" Kubricka: locus horridus – przeklęte miejsce – zdaje się wpływać na życie i śmierć bohaterów dramatu.

Kim Jee-won

(ur. 1964 r., Korea Płd.) Reżyser teatralny i filmowy, formalny perfekcjonista, spec od inteligentnego kina gatunkowego, realizuje zarówno horrory ("Opowieść o dwóch siostrach"), westernowe pastisze ("Dobry, zły i zakręcony"), jak i dynamiczne kino akcji ("Słodko-gorzkie życie"). Jego talent dostrzeżono w Hollywood, gdzie właśnie pracuje nad "The Last Stand" z Arnoldem Schwarzeneggerem w roli głównej.

Wybrana filmografia:

2010 I Saw the Devil
2008 Dobry, zły i zakręcony / Nom Nom Nom / Joheunnom nabbeunnom isanghannom
2005 Słodko-gorzkie życie / A Bittersweet Life / Dalkomhan insaeng
2003 Opowieść o dwóch siostrach / A Tale of Two Sisters / Janghwa, Hongryeon
2000 Zapaśnik / The Foul King / Banchikwang
1998 Własny kąt / The Quiet Family/ Choyonghan kajok

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal • Regulamin serwisu