0
 

Archiwum - 5. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

13 zabójców

13 Assassins / Jûsan-nin no shikaku
Japonia 2010, 126’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Takashi Miike
scenariusz: Daisuke Tengan
zdjęcia: Jubei Suzuki
montaż: Kenji Yamashita
muzyka: Akira Ifukube
obsada: Kanjûrô Arashi, Masaharu Arikawa, Sumiko Fuji, Chôichirô Kawarazaki, Yuriko Mishima, Michitaro Mizushima
producent: Minami Ichikawa, Tôichirô Shiraishi, Michihiko Yanagisawa
produkcja: produkcja: Toho
język: japoński
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Asian Film Awards 2011 - najlepsza scenografia Nagroda Japońskiej Akademii Filmowej 2011 - najlepsza scenografia, zdjęcia i dźwięk MFF w Wencji 2010 - Future Film Festival Digital Award

Opis filmu

Najpierw Kurosawa nakręcił Siedmiu samurajów (1954), podbijając serca i umysły widzów w Japonii i na całym świecie. Jeden z bardziej udanych „klonów" filmu to "13 zabójców" (1963) Kaneo Ikegamiego, opowieść o grupie odważnych samurajów, którzy otrzymują desperacką misję zabicia brata szoguna - dajmio Matsudairy, sadystycznego lubieżnika opętanego wizją pogrążenia kraju w wojnie.

Otrzymujemy zapierające dech w piersi, podzielone na dwie części widowisko. W pierwszej śledzimy upływające w cieniu okrucieństw bezwzględnego dajmio, drobiazgowe przygotowania do starcia między samurajami, przydzielonymi do wykonania niebezpiecznego zadania. Część druga to prawie godzinna sekwencja bitewna, sfilmowana i zmontowana w wirtuozerski sposób, oddająca całe piękno i grozę samurajskiego rzemiosła wojennego. Reprezentujący anarchistycznego ducha Miike, oddając cześć odwadze walecznych bushi, uwypukla kontestacyjny wydźwięk obecny już w filmowym pierwowzorze, odmalowujący na ekranie schyłek feudalnej epoki, w której samuraj był panem życia i śmierci swych podwładnych.

Takashi Miike

(ur. 1960 r., Yao, Japonia) Reżyser, scenarzysta, operator, montażysta i aktor. „Enfant terrible" japońskiego kina. Był asystentem mistrza kina nowofalowego Shoheia Imamury. Od tanich filmów realizowanych na potrzeby rynku video, przeszedł do tworzenia wysokobudżetowych produkcji, łączących styl kina samurajskiego, yakuza – movies i pinku-eiga.

Wybrana filmografia:

2012 Lekcja zła
2011 Harakiri. Śmierć samuraja.
2011 Harakiri / Hara-Kiri: Death of a Samurai / Ichimai
2010 13 zabójców/ 13 Assassins/ Jûsan-nin no shikaku
2003 Gozu – Teatr Grozy Yakuzy / Gozu / Gokudô kyôfu dai-gekijô: Gozu
2001 Ichi – zabójca / Ichi the Killer /Koroshiya 1
1999 Gra wstępna / Audition / Ôdishon
1996 Fudo – nowa generacja / Fudoh: The New Generation / Gokudô sengokushi: Fudô

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal • Regulamin serwisu