Archiwum - 10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

Pokazy specjalne

Miasto jadeitu

City of Jade / Fei cui zhi cheng
Tajwan, Birma 2016, 99’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Midi Z
scenariusz: Midi Z, Wu Pei-chi
zdjęcia: Midi Z
montaż: Midi Z, Lin Sheng-wen
muzyka: Lim Giong
obsada: Zhao De-chin, U Aung Kyaw, U Nein, U Zaw Tun, U Zaw Win, U Zaw Moe, U Kyw Ya, Wang Shin-hong
producent: Wang Shin-hong, Midi Z, Isabella Ho, Lin Sheng-wen
produkcja: Myanmar Montage Productions, A Taiwan Public Television Service Foundation, Seashore Image Productions
język: birmański
barwa: kolor

nagrody i festiwale

Taipei FF 2016 - Festival Prize for Outstanding Artistic Contribution in Music; Berlin IFF 2016; Hong Kong IFF 2016; Golden Horse IFF 2016

Opis filmu

Nielegalne kopalnie jadeitu położone w północnym stanie Kiczin to miejsce współczesnej gorączki złota, gdzie łudzeni szansą wzbogacenia się górnicy codziennie ryzykują życie, by szukać cennego kamienia. Cierpiący z powodu politycznych konfliktów region to miejsce ścierania się interesów terytorialnych i ekonomicznych, w którym jak w soczewce skupiają się geopolityczne problemy regionu. 

Realia pracy przy nielegalnych odkrywkach były przedmiotem poprzedniego filmu Midiego Z, pokazywanych na 9. Pięciu Smakach "Kopalni jadeitu". Tym razem reżyser przyjmuje zupełnie inną, z gruntu osobistą perspektywę, czyniąc bohaterem swojego starszego, niewidzianego od niemal dwóch dekad brata. To już nie zdystansowana obserwacja codziennego życia górników, ale intymna i emocjonalna historia rodzinna, w której autor próbuje odnowić relację z De-chinem oraz zrozumieć jego wybory. Wybrzmiewają tu również tematy z jego wcześniejszych filmów, między innymi problem uzależnienia od narkotyków, na którym reżyser skupił się w "Białej śmierci" (8. Pięć Smaków).

Film powstał na bazie materiałów nakręconych w trudnych warunkach, przy pomocy skromnych środków. Ze względu na konfiskatę bardziej profesjonalnego sprzętu w trakcie wjazdu do silnie kontrolowanego przez wojsko regionu, Midi Z wykorzystał kamery GoPro, które rozdał także górnikom pracującym dla jego brata, aby dokumentowali swoje codzienne zajęcia - otwierając zarazem dokument na idywidualną, wewnętrzną perspektywę, zacierającą granice między obserwującym a obserwowanymi. Małe kamery znacząco pomogły też w przełamywaniu dystansu, jaki przez lata wytworzył się między braćmi.

Jagoda Murczyńska

Midi Z

Urodził się w 1982 roku w Birmie, w rodzinie o chińskich korzeniach. W wieku 16 lat wyemigrował z kraju w poszukiwaniu pracy, którą znalazł na placach budów Tajwanu. Jednocześnie studiował reżyserię. W 2009 został przyjęty do założonej przez Hou Hsiao-hsiena Taipei Golden Horse Film Academy jako jeden z najbardziej obiecujących reżyserów młodego pokolenia. Jego filmy, dające unikatowy wgląd w rzeczywistość współczesnej Birmy, stale goszczą na międzynarodowych festiwalach; "Biała śmierć" została nagrodzona w Edynburgu i Tajpej i zgłoszona jako kandydat Tajwanu do Oscara. Midi Z był gościem Pięciu Smaków w 2013 roku.

Wybrana filmografia:

2011 Powrót do Birmy / Gui lai de ren/ Return to Burma
2012 Biedni ludzie / Poor Folk
2013 Letters from the South ("Burial Clothes")
2014 Biała śmierć / Bing du / Ice Poison
2015 Kopalnie jadeitu / Wa yu shi de ren / Jade Miners
2016 Miast jadeitu / Fei cui zhi cheng / City of Jade
2016 Droga do Mandalay / Zai jian wa cheng / The Road to Mandalay

kontakt: info@piecsmakow.pl
© Fundacja Sztuki Arteria, realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal