Pięć Smaków w Domu

Archiwum - 9. Festiwal Filmowy Pięć Smaków

Złożone w ich ciele

The Swimmers / Fak wai nai gai thoe
Tajlandia 2014, 115’
napisy: polskie i angielskie
reżyseria: Sopon Sakdapisit
scenariusz: Sopon Sakdaphisit, Jirassaya Wongsutin, Tossaphon Riantong
muzyka: Chatchai Pongprapaphan
obsada: Chutavuth Pattarakampol, Thanapob Leeratanakajorn, Supassra Thanachat
producent: Jira Maligool
produkcja: Gmm Tai Hub Company Ltd
język: tajski
barwa: kolor

Opis filmu

Gwiazdy szkolnej drużyny pływackiej, Perth i Tan, są najlepszymi przyjaciółmi, a zarazem sportowymi rywalami. Pewny siebie Tan na razie góruje w tej rozgrywce, co więcej, spotyka się z dziewczyną, w której Panh kocha się od pierwszego wejrzenia. Historia o nastoletnich zrywach serca nabiera jednak mrocznego wymiaru, gdy ciało dziewczyny zostaje odkryte w szkolnym basenie, a jednego z bohaterów zaczyna nawiedzać coś więcej, niż wyrzuty sumienia.  

Pełne zaskoczeń, trzymające w napięciu horrory z nadnaturalnym wątkiem to specjalność reżysera. Tym razem psychologiczna groza łączy się z wątkami dotyczącymi cielesności: nastoletnią obsesją na punkcie ciała, jego biologicznymi przemianami, fizyczną sprawnością, a przede wszystkim pożądaniem i seksualnością. Piękne i przejmujące zdjęcia, wysoki poziom realizacji i intensywna gra na emocjach – tajski horror ze znakiem jakości.

Jagoda Murczyńska

Sopon Sakdapisit

Współautor scenariuszy do słynnych filmów grozy: "Shutter-Widmo", "Alone" oraz "Phobia" i "Phobia 2". Od 2008 roku zdobywający serca widzów i przychylność krytyki reżyser horrorów: "Coming Soon" - inteligentnej gry konwencjami gatunku grozy oraz "Laddaland"triumfatora tajlandzkiego box office’u i laureata wielu nagród przemysłu filmowego. 

Filmografia:

2008 Program na winyan akat / Coming Soon 
2011 Laddaland / Soi-lát-daa-laen / Ladda Land
2014 Złożone w ich ciele / Fak wai nai gai thoe / The Swimmers

bądź na bieżąco!

© Fundacja Sztuki Arteria
Nasza strona internetowa używa plików cookies aby dostosować się do twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies lub wyłączyć je w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się, jak wyłączyć cookies.